Agjencia Zhurnal.mk.

Bullgaria nuk heq dorë nga plani që të bashkëngjiten negociatat e BE-së me kërkesat e tyre ndaj Republikës së Maqedonisë të Veriut

Bruksel, 17 dhjetor – Në një deklaratë të veçantë dërguar Këshillit të BE-së në lidhje me fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut, Bullgaria fqinje paralajmëron se nuk do të tërhiqet nga kërkesat e saj.

Në një dokument të dorëzuar nga delegacioni bullgar në BE, Sofja zyrtare shpjegon se formulimi i konkluzioneve të Këshillit të BE-së më 14 dhjetor për “mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare sa më shpejt që të jetë e mundur pas miratimit të kornizës së negociatave” nuk përfaqëson asnjë automatizëm ndërmjet miratimit të kornizës dhe caktimit të datës për konferencën e parë ndërqeveritare ndërmjet Maqedonisë dhe BE-së.

Sofja paralajmëron se do të kushtëzojë miratimin e kornizës së negociatave me “përfshirjen e standardit shtesë për hapjen e klasterit “Fondamente” (grupi i parë që hapet në negociata) në formën e një udhërrëfyesi për zbatimin e Marrëveshjes për Miqësi të Mirë.

Gjithashtu, Bullgaria paralajmëron kushtëzim me figurat e diskutueshme historike, lehtësimin e investimeve bullgare në jug të Maqedonisë, Korridorin 8 dhe ndërprerjen e kërkesës për njohjen e “minoritetit maqedonas” në Bullgari, të cilën e konsideron të pabazuar. Në dokument, Sofja përmend “gjuhën e urrejtjes” kundër shtetasve bullgarë në jug të Maqedonisë.

Kur dhe nëse fillojnë negociatat me BE-në, Bullgaria do të insistojë në këto kushte të shumta dhe mbylljen e kapitujve dhe klasterëve.

Kontesti për emrin mbetet gjithashtu në kushtet e Bullgarisë: ajo kërkon që Maqedonia e Veriut të emërtohet ekskluzivisht me emrin e gjatë “Republika e Maqedonisë së Veriut” për ta “dalluar” nga rajoni i Maqedonisë së Veriut.

“Përdorimi ekskluziv i emrit Republika e Maqedonisë së Veriut për të dalluar subjektin politik “Republika e Maqedonisë së Veriut” nga rajoni gjeografik “Maqedonia e Veriut” ose një shënim verbal nga Republika e Maqedonisë së Veriut drejtuar anëtarëve të Kombeve të Bashkuara në mënyrë që të gjitha referencat “Maqedonia e Veriut” i referohet subjektit politik që është Republika e Maqedonisë së Veriut dhe përdorimi i emrit të shkurtër Maqedonia e Veriut nuk jep ndonjë kuptim tjetër, i cili i referohet rajonit gjeografik të Maqedonisë së Veriut, pjesë që i përkasin territorit sovran të Bullgaria”, sipas dokumentit të delegacionit bullgar për vendet anëtare të BE-së.

Për të mbështetur këtë argument, Bullgaria jep shembullin e Republikës së Moldavisë dhe rajonit të Moldavisë dhe pyet se si në raste të tjera (kontesti i emrit në NATO, Kosovë) të përdoret fusnotë në dokumentet zyrtare.

Megjithëse shprehja “keqinterpretim i histories” është hequr nga konkluzionet e fundit të BE-së, Bullgaria i kthehet çështjes në dokument dhe shkruan se “Bullgaria përsërit mirëkuptimin e saj në Këshill, siç thuhet në konkluzionet për Zgjerimin dhe Procesin e Stabilizim-Asociimit nga 26 qershori I vitit 2018, se Marrëveshja e Fqinjësisë së Mirë “duhet t’i japë fund efektivisht të gjitha pretendimeve të bazuara në keqinterpretim të historisë”.

Së fundi, Bullgaria në deklaratë thekson se “i bashkohet konsensusit të vendeve anëtare në miratimin e kuadrit negociator për Shqipërinë dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe BE-së, bazuar në meritat e këtij vendi kandidat”.

Në pjesën e fundit të deklaratës së Bullgarisë, vendi pranoi se pavarësisht “fushatës së urrejtjes kundër Bullgarisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut”, Maqedonia e Veriut “mbeti e hapur për dialog në çdo kohë”.

Interesi i Bullgarisë, thuhet në dokument, është të gjejë një zgjidhje të qëndrueshme për çështjet e hapura me Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe të mos vonojë procesin e anëtarësimit në BE.

Sofja shpreh keqardhjen që Maqedonia e Veriut nuk u angazhua “thellësisht” për negociatat me Bullgarinë.

Në Sofje “zgjidhjet e shpejta” konsiderohen të pamundura, sepse marrëdhëniet mes dy vendeve kanë qenë në një “fazë delikate”.

“Moszbatimi i një marrëveshjeje ligjërisht të detyrueshme nga Republika e Maqedonisë së Veriut nuk e lejon Bullgarinë të besojë se deklaratat dhe deklaratat jodetyruese do të ndihmojnë në zgjidhjen e situatës nëse nuk ka kërkesa të përshtatshme të përfshira në kornizën negociuese”, thuhet në dokument. 

Related posts

Ambasadorja ukrainase në Shkup: Agresioni rus në Ukrainë, sulm ndaj gjithë botës demokratike

Xh M

Mjekët kërkojnë rritje pagash e pacientët shërbime

Xh M

Dallimet në paga, rritet numri i punëtorëve me pagë minimale, Sektori IT kryeson me pagë më të lartë

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy