Agjencia Zhurnal.mk.

Brenda një dekade, 30 mijë nxënës më pak

Shkup, 16 shtator – Brenda dekadës së fundit, shkollat në vend kanë humbur rreth 30 mijë nxënës. Në reduktimin drastik kanë kontribuar sa migrimi, po aq edhe shifrat gjithnjë e në rënie të lindjeve në dekadat e fundit. Nëse në këtë vit shkollor Ministria e Arsimit dhe Shkencës regjistroi 255 mijë nxënës në ciklin e mesëm e të ulët, dhjetë vjet më parë, në vitin shkollor 2012/2013 gjithsej u regjistruan mbi 285 mijë nxënës. Që do të thotë se mesatarisht, në vit regjistrohen rreth 3000 nxënës më pak. Edhe numri i nxënësve që ulen për herë të parë në bankat e shkollës është më i vogël. “Në arsimin fillor, numri i nxënësve që regjistrohen në klasë të parë po zvogëlohet nga viti në vit, po ashtu edhe numri i përgjithshëm i nxënësve. Gjatë dhjetëvje­çarit 2007-2017, numri është më i ulët për 13.5 për qind”, thuhet në raportin zyrtar të ESHS.

 

E ndërsa në bankat e shkollave po ulen nga viti në vit gjithnjë e më pak nxënës, e kundërta ndodh me shifrat e personelit mësimdhënës që vjen duke u rritur. Sipas të dhënave më të fundit të Entit Shtetëror të Statistikave, në shkollat fillore tani ka 2331 mësues më shumë, si dhe 877 profesorë më shumë në shkollat e mesme. Sa i takon nxënësve shqiptarë, kemi një ulje prej 2202 nxënës gjatë periudhës katërvjeçare 2014/2015 -2018/2019. Nëse gjatë vitit shkollor 2014-2015 numëroheshin 61.608 nxënës në ciklin e ulët, në vitin shkollor 2018-2019 numëroheshin mbi 59 mijë nxënës. Gjatë vitit të kaluar shkollor dhe vitit aktual – në shumë shkolla në zonën e Likovës, Gostivarit, Tetovës… mësuesit ballafaqohen me reduktimin e numrit të nxënësve. Madje, ka shkolla në zona më të thella malore ku klasat numërojnë jo më shumë se 4 deri në 10 nxënës.

“Në arsimin fillor, numri i gjeneratës hyrëse në arsimin fillor zvogëlohet nga viti në vit, si dhe numri i përgjithshëm i nxënësve. Numri i nxënësve të regjistruar në arsimin fillor në vitin akademik 2020/2021 është më i ulët për 8,4% krahasuar me vitin 2010/2011. Situata me nxënësit e regjistruar në arsimin e mesëm është gjithashtu në rënie. Numri i nxënësve të regjistruar në arsimin e mesëm, në vitin akademik 2020/2021, krahasuar me vitin 2010/2011, është ulur me 24.1%. Numri i studentëve të regjistruar në vitin 2020/2021 është ulur për 19.6% krahasuar me 2010/2011”, thuhet në publikimin “Maqedonia në numra”. Nëse ulja e numrit të nxënësve deri diku i atribuohet shifrave të ulëta të natalitetit dhe migrimit – shpërnguljet e familjeve jashtë vendit është arsyeja tjetër që përligj mospërputhjen e shifrave të nxënësve në fillim të vitit shkollor dhe në përfundimin e tij, që është më i vogël.

ARSIMI FILLOR:

2010/ 2011 – 205.817

2015/2016 – 187.019

2020/2021 – 188.625

ARSIMI I MESËM:

2010/2011- 95.154

2015/2016 – 80.827

2020/2021 – 72.228

TOTALI:

2012/2013 – 285 mijë nxënës

2022/2023 – 255 mijë nxënës

Related posts

Besimi në takim me drejtoreshën e FMN-së: Linja e përkujdesit dhe likuditetit u ndahet vendeve me politika të mira ekonomike

Xh M

Pa rrymë nesër një pjesë e Aerodromit, Karposhit dhe Kisella Vodës

D V

Zaev ndau pllaketa me mirënjohje për deputetët e përbërjes së parë shumëpartiake të Kuvendit

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More