Agjencia Zhurnal.mk.

Boçvarski: Seksioni i parë i autostradës Shkup – Bllacë gati deri në mesin e vitit të ardhshëm

Shkup, 15 nëntor – Shpronësimi për fazën e parë të ndërtimit të autostradës nga Shkupi në Bllacë është përfunduar plotësisht dhe sipas dinamikës së punës, ajo pjesë e autostradës pritet të përfundojë deri në mesin e vitit, ndërsa do të shpallet tender për fazën e dytë, njoftoi sot ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Blagoj Boçvarski.

 

Në terren janë duke u zhvilluar punimet e asfaltimit, të cilat, theksoi Boçvarski, po zhvillohen me një dinamikë të shkëlqyer. Gjithashtu, po kryhen gërmime, kanale dhe betonim të objekteve të tjera. Kushtet atmosferike janë të mira, gjë që na jep optimizëm se punimet do të vazhdojnë edhe në periudhën e ardhshme, tha Boçvarski gjatë inspektimit të aktiviteteve për ndërtimin e autostradës.

Siç theksoi ai, në këtë seksion janë kryer 48 për qind e punimeve, e cila ka një vlerë të parashikuar prej 14.2 milionë euro.

“Si Qeveri, tashmë në terren kemi treguar se jemi të përqendruar fuqishëm në modernizimin e korridoreve evropiane, zhvillimin ekonomik të vendit tonë dhe lidhjen rajonale për të ruajtur marrëdhëniet ekonomike me fqinjët”, shtoi ministri Boçvarski.

Ai bëri të ditur se për pjesën e dytë të shtrirjes nga fshati Bllacë deri në Stenkovec, e cila është në gjatësi prej rreth 10,5 kilometra, projekti do të përgatitet deri në fund të këtij muaji dhe do të jepet për rishikim. Faza e dytë, tha ai, do të financohet me një kredi nga BERZH dhe një grant investimi nga VBIF, do të jetë nga 100 deri në 120 milionë euro dhe siç theksoi ministri, duhet kohë për projektim dhe shpronësim.

“Pritjet janë që faza e parë e ndërtimit të përfundojë në mesin e vitit të ardhshëm dhe të shpallet tenderi për ndërtimin e seksionit të dytë, me çka do të vazhdohet kjo vazhdimësi deri në hyrje të Shkupit, me çka do të jemi të kënaqur me dinamikën nëse në mesin e vitit të ardhshëm do të shpallim tenderin, kemi zgjedhur kontraktues gjatë vitit 2022 edhe për pjesën e dytë për ndërtimin e kësaj autostrade, tha Boçvarski në përgjigje të pyetjeve të gazetarëve.

“Kosova është partneri ynë i rëndësishëm tregtar, vitin e kaluar kemi shënuar rritje mbi tridhjetë për qind në totalin e tregtisë, kështu që ndërtimi i kësaj zgjidhjeje autostrade do të japë kontribut shtesë në rritjen e marrëdhënieve tregtare në të ardhmen. Prandaj, kjo rrugë përgjatë magjistrales së Adriatikut është shumë e rëndësishme për ne si një arterie e rëndësishme për ekonominë, transportin dhe eksportin e produkteve tona jashtë vendit”, tha ministri Boçvarski.

Ai gjithashtu theksoi se ky seksion është pjesë e Rrugës 6 të rrjetit gjithëpërfshirës SEETO dhe është shumë e rëndësishme për zgjerimin e rrjeteve rrugore evropiane në Ballkanin Perëndimor.

Drejtori i NPRRSH-së Ejup Rustemi, nga ana tjetër, theksoi se autostrada Shkup-Bllacë është një projekt i rëndësishëm për lidhjen e vendit tonë me Kosovën, e cila është partneri ynë tregtar, por edhe me vendet e tjera të rajonit. Kontraktuesi “Granit” dhe mbikëqyrësi GIM bënë me dije se progresi i përgjithshëm i punimeve është 48 për qind. Për sa kohë të lejojnë kushtet atmosferike do të punohet intensivisht. Krahas asfaltimit kryhen punime gjeodezike si shenjimi apo regjistrimi i trasesë së pjesëve ku kryhen punimet pra ku kryhet gërmimi dhe traseja kryesore përforcohet dhe betonohet me kanale betoni trapezoidale, mbrojtje me shtresë betoni, hidroizolimi i pllakës së sipërme, informoi Rustemi.

Related posts

LSM: Qeveria të marrë vendim për rritjen e pagave për 18,4 për qind

Xh M

Banka Popullore maqedonase thotë se nuk preket nga lufta në Ukrainë

Redaksia

Pendarovski për 30-vjetorin e pavarësisë: Të bashkohemi rreth interesave vitale të qytetarëve (drejtpërdrejtë)

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More