Agjencia Zhurnal.mk.

Bilall Kasami flet për Zhurnal: Besa ka dhënë kontribut në përmirësimin e dialogut dhe bashkëpunimit me partnerët ndërkombëtarë

Shkup, 28 dhjetor – Lëvizja BESA ka pasuar një linjë të qartë mbështetëse të anëtarësimit të vendit në NATO. Kontributi ynë ka përfshirë angazhimin e vazhdueshëm për të inkurajuar dhe ndihmuar në implementimin e reformave të nevojshme në fusha të ndryshme, duke theksuar rëndësinë e përmbushjes së standardeve të aleancës, thotë kryetari i Lëvizjes Besa, Bilall Kasami në intervistën për Agjencinë e Lajmeve Zhurnal, të realizuar në kuadër të projektit “Mos besoni në dezinformata, ne jemi NATO!”.

“Lëvizja BESA ka luajtur një rol aktiv në mbështetjen e legjislacionit dhe iniciativave që kanë pasuar me qëllim përmirësimin e sektorëve kyçe, përfshirë drejtësinë, mbrojtjen, dhe sigurinë. Përveç kësaj, ne kemi dhënë kontribut në përmirësimin e dialogut dhe bashkëpunimit me partnerët ndërkombëtarë, duke theksuar nevojën për një qasje të përbashkët në adresimin e sfidave të sigurisë rajonale. Kjo ka shërbyer për të ndërtuar një klimë të favorshme për integrimin në NATO dhe për të siguruar se vendi ynë është i përgatitur për të marrë pjesë efektivisht në strukturat dhe misionet e aleancës. Si subjekt politik, ne kemi përqendruar përpjekjet tona në bashkëpunimin me aktorët vendas dhe ndërkombëtarë për të ndihmuar në realizimin e synimeve të përbashkëta për integrimin evropian dhe atlantik të Maqedonisë së Veriut”, thekson Kasami.

Në këtë intervistë ai flet edhe për reciprocitetin mes procesit të anëtarësimit në NATO dhe avancimit drejt Bashkimit Evropian. “Është e vërtetë që pas anëtarësimit në NATO, shumë pritën që procesi i anëtarësimit në Bashkimin Evropian do të ndiqej me një ritëm më të shpejtë. Megjithatë, ka disa sfida dhe vështirësi që kanë ndikuar në këtë proces. Mosmarrëveshjet mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë janë një prej faktorëve kryesorë që kanë ndërprerë zhvillimin e negociatave. Mosmarrëveshjet lidhen me çështje historike dhe gjuhësore dhe kanë krijuar një situatë komplekse. Në përgjithësi, përparimi në rrugën drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian është një proces i ndërlikuar, ku ndikojnë shumë faktorë të ndryshëm. Ka nevojë për kohë dhe angazhim të vazhdueshëm për të adresuar çështjet që kanë penguar këtë proces. Megjithatë, partia jonë është e përkushtuar për vazhdimin e reformave dhe për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve të hapura. Ne shpresojmë në bashkëpunim të ngushtë me partnerët tanë evropianë dhe besojmë se ky bashkëpunim do të çojë drejt një zgjidhjeje të favorshme dhe vazhdimin e procesit të anëtarësimit në Bashkimin Evropian”, është I bindur Kasami.

Kryetari i Lëvizjes Besa, Bilall Kasami në intervistën për Zhurnal flet edhe për kontributin që jep partia e tij, tani si opozitare, duke premtuar se kontribut të njëjtë dhe më të avancuar do të japë nëse vjen në pushtet.

“Si parti opozitare në Maqedoninë e Veriut, ne kemi përkushtim të thellë për të përmirësuar gjendjen në vend dhe për të përmbushur nevojat dhe aspiratat e qytetarëve tanë. Nëse pas zgjedhjeve të majit shpallim fitore dhe vijmë në pushtet, kemi disa prioritete dhe ndryshime që synojmë të ndërtojmë në drejtim të një shoqërie më të mirë dhe më të zhvilluar zhvilluar. Do të përqëndrohemi në rritjen ekonomike, krijimin e vendeve të reja të punës, dhe mbështetjen e sipërmarrjes dhe industrisë vendase. Për këtë, do të hartojmë politika të favorshme për bizneset dhe investimet, duke siguruar një mjedis të përshtatshëm për zhvillimin ekonomik të vendit. Poashtu do të synojmë të forcojmë pavarësinë dhe efikasitetin e sistemit të drejtësisë. Kemi për qëllim luftimin e korrupsionit dhe përmirësimin e transparencës në administratën publike. Reforma në drejtësi do të ndihmojë në rritjen e besimit të qytetarëve në institucionet shtetërore. Investimet në arsim do të jenë një nga prioritetet tona. Do të synojmë të përmirësojmë cilësinë e arsimit dhe të sigurojmë që të gjithë qytetarët të kenë akses të barabartë në arsim cilësor. Përveç kësaj, do të kujdesemi për mbështetjen e artit dhe kulturës, duke promovuar diversitetin dhe kreativitetin kulturor. Bashkëpunimi Rajonal dhe Ndërkombëtar: Ne do të punojmë për të përmirësuar marrëdhëniet me vendet fqinje dhe për të ndërtuar një bashkëpunim të fortë rajonal dhe ndërkombëtar. Kjo përfshin përkrahjen e proceseve integruese evropiane dhe të bashkëpunimit në nivel ndërkombëtar për të adresuar sfidat globale”, shprehet Kasami duke shtuar se si partii besojnë se këto hapa do të ndihmojnë në ndërtimin e një shoqërie më të fortë, më të drejtë, dhe më të zhvilluar për të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut./Zhurnal

Related posts

Aleksandër Vuçiq, po shqetësohet se po humb BDI-ja e Ali Ahmeti

Xh M

Bytyqi: Pagat në sektorin publik janë rritur me 70 për qind në mesatare që nga viti 2016

Xh M

7 vendet e Bashkimit Evropian me letër Brukselit: Përshpejtoni integrimin e Ballkanit

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy