Agjencia Zhurnal.mk.

Bezhoska: Shohim sinjale të uljes së inflacionit, por duhet kujdes

Shkup, 23 mars – Shohim sinjale pozitive për uljen e inflacionit, i cili është në një trend rënës që nga tetori i vitit të kaluar, por duhet të mbajmë ende politika të mençura monetare. Kështu deklaroi guvernatorja e Bankës Popullore Anita Angelovska Bezhoska, në panel diskutimin “Politika monterare dhe fiskale në bote në inflacionin e lartë”, e cila u mbajt në Shkup.

“Në këtë rend, mund të shohim se destabilizimi dhe inflacioni përkoi me lehtësimin e disa ndikimeve, të paktën sipas sondazhit të Bashkimit Evropian për pritjet. Në inflacionin e lartë prej 10 për qind e më shumë shohim edhe pjesëmarrje të reduktuar të komponentëve të CPA-së”, tha guvernatorja e Bankës Popullore, Anita Angellovska Bezhoska

Ajo theksoi se ka disa shenja, por shtoi se ulja e inflacionit në disa vende, si i yni, sigurisht që do të varet nga vazhdimësia e goditjeve celulare, nga cënueshmëria ndaj goditjeve dhe rritja e ndjeshme e kredisë që do të ulë presionet në ato afat gjata dhe të mesme.

“Duhet të mbajmë politika monetare të mençura. Por duke marrë parasysh goditjet komplekse monetare me të cilat përballemi, është e rëndësishme që politikat monetare të mbështeten nga politikat fiskale për të parandaluar një rritje të pagave që nuk lidhet me rritjen e produktivitetit”, tha Bezhoska.

Me qëndrimin e saj u pajtua edhe ministri i Financave, Fatmir Besimi, i cili tha se duhet të punohet në të gjitha pikëpamjet e ndryshme sa i përket çmimeve. Ai potencoi se në përgatitjet për vështirësitë e dimrit, kjo u ka dhënë hapësirë për të vendosur një ekuilibër mes politikave monetare dhe fiskale.

Related posts

Në prag të ushtrimit “Përgjigje e shpejtë 23”, në Kavadar prezantohen pajisjet ushtarake

Xh M

Anketë e IPIS: 6,6% Ali Ahmeti, 2,2% Bilall Kasami, 1,8% Arben Taravari, 1,3% Afrim Gashi, 1,1% Zijadin Sela

Redaksia

Përkatësia etnike edhe në certifikatat e lindjes

Xh M