Agjencia Zhurnal.mk.

BE kritikon ashpër Poloninë dhe Hungarinë për standardet demokratike

Hungaria dhe Polonia morën një vlerësim të keq në raportin vjetor të sundimit të ligjit të Komisionit Evropian për korrupsionin, rregullat gjyqësore dhe lirinë e medias.

“Shqetësimet serioze vazhdojnë në lidhje me pavarësinë e gjyqësorit polak”, thuhet në një përmbledhje të raportit të komisionit.

”Në Hungari, ‘përdorimi i gjerë dhe i qëndrueshëm’ i qeverisë i fuqive emergjente që rrjedhin nga pandemia COVID-19 minon sigurinë ligjore”, theksoi komisioni.

Të dy vendet e Bashkimit Evropian kanë pasur një mosmarrëveshje prej vitesh me komisionin për standardet e sundimit të ligjit: Polonia për reformat e diskutueshme gjyqësore dhe Hungaria për nivelet e korrupsionit.

Komisioni kritikoi Hungarinë për dështimin në ndjekjen penale të rasteve të korrupsionit të nivelit të lartë, por pranoi reformat gjyqësore, të cilat duhej të miratoheshin për akses në fondet e ndihmës së BE-së për Covid-19.

Kritikat ndaj Polonisë kanë qenë shumë më të ashpra. Pavarësia e gjyqësorit është ngritur vazhdimisht, ndërsa një komitet me kompetenca për të hetuar zyrtarët publikë për ndikimin rus “ngre shqetësime serioze”.

Gjithashtu u theksua liria e medias. Hungaria nuk ka bërë asnjë përparim në sigurimin e pavarësisë editoriale të medias publike dhe gazetarët janë shënjestruar nga fushatat e shpifjeve dhe ”spyware”, theksoi komisioni. 

Related posts

Shoqatat ”Jehona e Malësisë” dhe ”Malësia e Madhe” ju bëjnë thirrje shqiptarëve të diasporës që të regjistrohen

Xh M

Thellimi i reformave në të gjitha fushat, nxit zhvillimin ekonomik

Xh M

Putin: Po kandidoj sërish për president të Rusisë

Xh M