Agjencia Zhurnal.mk.

BE-ja thotë se ka mbrojtje të pamjaftueshme për kabllot nënujore

Një ekip i studiuesve i zgjedhur nga Parlamenti Evropian ka vënë në pah mangësitë në mbrojtjen e kabllove nënujore të fibrave optik.

 

Ky studim paraqiti thirrjet për mbrojtje ushtarake – veçanërisht në dritën e kërcënimeve nga Rusia dhe Kina.

Në këtë studim, ekipi i zgjedhur nga komiteti për Siguri dhe Mbrojtje në Parlamentin Evropian, dëshmuan se BE-ja po mbet prapa në mbrojtjen e infrastrukturës kryesore.

Mediet e huaja raportojnë se përderisa vendet e tjera po ofronin mbrojtje gjithëpërfshirëse në këtë fushë, qasja e anëtarëve të BE-së ishte shumë e pakoordinuar, thanë ata, dhe kjo çoi në zbrazëtira të sigurisë, përcjell Telegrafi.

U vu në pah se në veçanti disa nga vendet anëtare e trajtuan mbrojtjen e kabllove dhe pjesës tjetër të infrastrukturës nënujore si një prioritet kryesor, përderisa vendet e tjera e kishin lënë si çështje private.

Për shembull, Franca dhe Portugalia e shohin mbrojtjen e kësaj infrastrukture si pjesë qendrore të planifikimeve ushtarake, përderisa Danimarka si shembull tjetër, mbrojtjen ia kanë lënë kompanive private.

Për më tepër, u kritikua se kjo çështje është adresuar në nivel të BE-së, por se nuk ka asnjë program ose katalog të masave që çojnë tek zgjidhja e problemit.

Ky studim gjithashtu flet edhe për kërcënimet aktuale ndaj infrastrukturës.

Këtu theksohet se sulmet e vogla të bëra si për shembull te kabllot e fibrave optike mund të trajtohen, por në të njëjtën kohë, sipas studimit, ka disa pika të cenueshme.

Sipas studiuesve, kjo është problematike pasi disa shtete e kanë mundësinë dhe ndoshta edhe synimin për të shfrytëzuar këto dobësi. Një referencë e qartë u bëhet kërcënimeve të nga Rusia dhe Kina.

Në këtë drejtim, përmendet fakti se NATO veçse ka vërejtur ngritjen e aktiviteteve të nëndetëseve ruse në afërsi të kabllove nënujore që nga viti 2015.

Related posts

Instagram thuhet se po rrit kufirin kohor për story në 60 sekonda

Lea Muslija

Pornhub zbulon se çfarë kërkuan më së shumti shqiptarët në vitin 2021

D V

Elon Musk e mban fjalën, dërgon pajisje të Starlink dhe Space X në Ukrainë për të ofruar internet falas

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More