Agjencia Zhurnal.mk.

Bashkimi Evropian drejt rregullave më të ashpra ndaj grupeve mediatike që kërkojnë të blejnë rivalë më të vegjël

Bashkimi Evropian dëshiron të vendosë rregulla më të ashpra ndaj grupeve mediatike që kërkojnë të blejnë rivalë më të vegjël, në varësi të faktit nëse marrëveshjet e tyre sigurojnë pluralizëm mediatik dhe pavarësi editoriale, sipas draft rregullave të BE-së.

 

Akti i Lirisë së Medias (MPJ), të cilin Komisioni Evropian do ta prezantojë këtë javë, vjen mes shqetësimeve për lirinë e medias në Poloni, Hungari dhe Slloveni. BE-ja është gjithashtu e shqetësuar se reklamat qeveritare në disa vende u kalohen mediave pro-qeveritare për të ndikuar në media.

Rregullat do të zbatohen për transmetuesit televizivë dhe radiofonikë, shërbimet e mediave audiovizive sipas kërkesës, botimet e shtypit dhe platformat shumë të mëdha në internet dhe ofruesit e platformave të ndarjes së videove.

Ato do të duhet të diskutohen me vendet e BE-së dhe ligjvënësit përpara se të bëhen ligj në një proces që ka të ngjarë të zgjasë një vit ose më shumë. 

Shqetësimet për lirinë e medias janë intensifikuar përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian në 2024.

“Duhet të merret në konsideratë nëse media të tjera që paraqesin përmbajtje të ndryshme dhe alternative do të vazhdojnë të bashkëjetojnë në tregjet e caktuar pas përqendrimit përkatës të tregut mediatik”, thuhet në dokument. Garancitë e pavarësisë editoriale duhet të marrin parasysh ndërhyrjen e tepruar nga pronarët, drejtuesit ose organet drejtuese, shtoi raporti i cili u shqyrtua nga Reuters.

Rregullat e propozuara gjithashtu kërkojnë që rregullatorët të shqyrtojnë nëse kompanitë e bashkuara do të mbeten ekonomikisht të qëndrueshme në mungesë të një marrëveshjeje.

Ekzekutivi i BE-së dhe Këshilli i ri Evropian i Shërbimeve Mediatike mund të japin mendimin e tyre nëse dy kriteret janë përmbushur.

Rregullat e propozuara përcaktojnë të drejtën e gazetarëve dhe ofruesve të shërbimeve mediatike për të mos u nënshtruar ndalimit, sanksioneve, survejimit ose kërkimit dhe sekuestrimit nga qeveritë dhe organet rregullatore të BE-së.

Related posts

Disa përdorues në Twitter i bëjnë thirrje Elon Musk-ut t’i çaktivizojë të gjitha makinat Tesla në Rusi

D V

SUV-i i parë elektrik i Jeep vjen në vitin 2023

D V

Rimac voziti Neveran dy milionë euroshe para se ta përplaste në mur për teste

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More