Agjencia Zhurnal.mk.

Ballkani Perëndimor prej sot pa roaming

Shkup, 1 korrik – Prej sot do të shfuqizohet roaming për thirrje telefonike, SMS dhe internet ndërmjet Maqedonisë së Veriut, Serbisë, Malit të Zi, Shqipërisë, Kosovës si dhe Bosnjë dhe Hercegovinës. Kjo do të përfundojë zbatimin e marrëveshjes nga Samiti i 2-të digjital nga viti 2019 në mes gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Faza e parë e zbatimit të marrëveshjes filloi në vitin 2019, kur çmimi i roaming u zvogëlua me mbi 80 për qind, dhe faza e dytë fillon nesër dhe heqjen e plotë të roamingut.

Prej Agjencisë për Komunikime Elektronike (AKE) për MIA-n deklaruan se kanë përfunduar të gjitha hapat për biseda, mesazhe dhe transferim të të dhënave pa tarifa roaming.

Agjencia për Komunikime Elektronike miratoi Vendimin për përcaktimin e çmimeve maksimale të shërbimeve roaming në rrjetet publike të komunikimit celular më 25 qershor të vitit 2019. Me të parashihen ulje të konsiderueshme të çmimeve me pakicë dhe shumicë të shërbimeve roaming për përdoruesit e shërbimeve të komunikimit elektronik në roaming që udhëtojnë në pesë vendet e Ballkanit Perëndimor – Serbi, Mali i Zi, Bosnje dhe Herzegovinë, Shqipëri dhe Kosovë. Në ndërkohë, nga 1 korriku i vitit 2019 deri më sot, u vendos periudhë kalimtare në të cilën operatorët e shërbimeve të roamingut mund të ngarkonin vetëm një tarifë shtesë të caktuar në çmimet e shitjes me pakicë të komunikimeve elektronike kombëtare.

Duke filluar nga nesër, është planifikuar të braktiset tarifimi shtesë për shërbimet roaming, pra vendosen çmimet për shërbimet roaming, njësoj si çmimet e shërbimeve të komunikimit elektronik në tregun e brendshëm (Roaming Like At Home). Kjo do të thotë që përdoruesit e shërbimeve të roamingut në vend nga nesër nuk do të paguajnë çmime më të larta se modelet tarifore vendase për përdorimin e shërbimeve të roamingut kur udhëtojnë në pesë vendet e tjera nënshkruese të Marrëveshjes, pavarësisht nëse është rasti i përdorimit të internetit, fjalim ose SMS. Thirrja hyrëse roaming do të trajtohet njësoj si thirrja hyrëse në tregun e brendshëm, pra pa tarifë shtesë për përdoruesin.

Masat e miratuara kontribuan në uljen e çmimeve për shërbimet roaming me një mesatare prej 83 për qind në 99 për qind në vitin e parë të aplikimit krahasuar me çmimet e mëparshme të shërbimeve roaming me pakicë në Ballkanin Perëndimor. Përdorimi i shërbimeve roaming nën përfitime të tilla rregullohet nga përdorimi i drejtë dhe politikat e qëndrueshmërisë, të përshkruara nga Agjencia e Komunikimeve Elektronike. Qëllimi është të eliminohen mundësitë për abuzim, si dhe të ruhet qëndrueshmëria në operacionet financiare të operatorëve.

Rregullorja e miratuar nga AKE i harmonizon rregulla të hollësishme që duhet të sigurojnë zbatimin e qëndrueshëm të politikave të përdorimit të drejtë që operatorët mund të zbatojnë për konsumin e shërbimeve të rregulluara të roamingut. Gjithashtu harmonizon rregulla të hollësishme për të kërkuar që ofruesit e shërbimeve të roamingut të marrin miratimin për tarifat shtesë të roamingut në mënyrë që të sigurojnë qëndrueshmërinë e modelit të tyre të faturimit të brendshëm. Përcaktohet edhe metodologjia që Agjencia duhet të zbatojë për të vlerësuar nëse operatori që ofron shërbime roaming nuk është në gjendje të rimbursojë kostot e sigurimit të shërbimeve të rregulluara të roamingut, si pasojë e së cilës do të prishet qëndrueshmëria e modelit të saj të brendshëm të pagesës.

Marrëveshja rajonale e roamingut u nënshkrua në prill të vitit 2019 në Beograd si pjesë e Samitit të 2-të digjital të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Hapi tjetër janë aktivitetet për heqjen e çmimeve të roamingut midis vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian. AKE-ja thekson se një gjë e tillë kërkon vullnetin e Bashkimit Evropian për të nënshkruar marrëveshje me ne dhe se vendi është i gatshëm.

Vendi ka nënshkruar memorandume të veçantë për të ulur çmimet e shërbimeve roaming me Greqinë dhe Bullgarinë, por ato nuk kanë hyrë në fuqi.

Related posts

 I dyshuari kryesor për vrasjen e Vanja Gjorçevskës është kapur në Türkiye, procedura për ekstradim ka filluar

Xh M

Spavoski konfirmon: Lupço Palevski është arrestuar në Turqi, ekzekutori i Vanjës u kap nga policia turke në Balikesir

Xh M

Pasiguri e panik pas vrasjes së 14-vjeçares në Shkup

Xh M