Agjencia Zhurnal.mk.

“Ballkan i hapur” – një ekonomi, pa kufij, pa ndalesa në kufij dhe me 100% tregti të lirë

Shkup, 30 korrik – Nëse gjërat shkojnë sipas planit, vendi në vitin 2023 nuk do të ketë praktikisht asnjë kufi me Shqipërinë dhe Serbinë. Kjo parashikohet nga nisma “Ballkani i Hapur”, i nënshkruar dje në Shkup nga kryeministri Zoran Zaev me homologun shqiptar Edi Rama dhe presidentin serb Aleksandar Vuçiq në prani të më shumë se 350 përfaqësuesve të sektorit të biznesit nga të gjithë Ballkanin Perëndimor.

 

Liderët e të tre vendeve nënshkruan marrëveshje për një reagim të përbashkët ndaj katastrofave natyrore dhe fatkeqësive të tjera, Leje për qytetarët për të punuar në tre vendet dhe për Ndihmë për mallrat për të lëvizur pa vonesa të panevojshme.

“Ballkani i Hapur”, theksuan Zaev, Rama dhe Vuçiq, do të thotë kapitull i ri në bashkëpunimin rajonal. Nisma nuk është e kufizuar vetëm me tre vendet, Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Shqipëria. Përkundrazi, çdo shtet tjetër përreth është i mirëseardhur dhe mund të kyçet nëse dëshiron.

“Qëllimi ynë është një ekonomi, pa dogana – 100 për qind tregti të lirë, zero dogana, zero pengesa për lëvizjen e qytetarëve, zero barriera për mallrat, shërbimet dhe serviset, vendet tona ta kenë lirinë evropiane në rajonin tonë”, theksuan liderët dhe shtuan se çështjet politike shumë më lehtë zgjidhen kur janë të bashkuara ekonomitë dhe bashkësitë afariste.

Vëmendje e veçantë, siç u theksua në konferencën përfundimtare, do t’i kushtohet dy nismave. Së pari, ne do të sigurohemi që njerëzit tanë të mund të punojnë kudo në vendet tona në muajt e ardhshëm. Ne presim që hapat të zhvillohen nga qeveritë tona dhe të zbatohen, kur është e mundur, përpara takimit tonë në tetor. Ne jemi të kënaqur që Odat ekonomike do të fillojnë një program për të ndihmuar bizneset dhe punëtorët të gjejnë njëri -tjetrin në rajon, kështu që ky program do të krijojë menjëherë mundësi. Së dyti, ne do t’u kërkojmë ministrive tona të punojnë së bashku në një sistem për ndarjen e informacionit mbi taksën e vlerës së shtuar – në përputhje me sistemet e përdorura në BE – në mënyrë që kamionët të mos ndalen në kufijtë përtej Ballkanit. Kamionët ende kalojnë më shumë kohë në kufijtë tanë sesa në rrugët tona.

“Ne jemi evropianë dhe e ardhmja jonë është evropiane. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj Procesit të Berlinit dhe perspektivës sonë evropiane. Qeveritë tona janë të përkushtuara për të zbatuar katër liritë dhe tregun e vetëm rajonal, së fundmi në Samitin e Berlinit më 5 korrik. “Ballkani i Hapur” bazohet në të njëjtin vizion si tregu i përbashkët rajonal dhe ne ftojmë palët e tjera në rajon të bashkohen me ne në përshpejtimin, zbatimin dhe përmbushjen e detyrimeve tona rajonale. “Ballkani i hapur” është një demonstrim i progresit që ne mund të bëjmë vetë. Ndërsa perspektiva e pranimit në BE mbetet një katalizator në bashkëpunimin tonë rajonal, ne nuk duhet të presim që çdo çështje të zgjidhet ose që Evropa të arrijë një konsensus në mënyrë që të përmirësojë jetën e njerëzve tanë. Në atë frymë, ne i ftojmë të gjithë kolegët tanë në Ballkanin Perëndimor të na bashkohen në nismat tona, instrumentet ligjore dhe projektet praktike si këto”, thanë tre liderët.

Zaev, Rama dhe Vuçiq. Zero minuta në kufi” është qëllimi ynë, u thanë dje biznesmenëve se “Zero minuta në kufi” është qëllimi i tyre në panelin ekonomik në kuadër të Forumit ekonomik rajonal, komuniteti i biznesit gjithashtu theksoi nevojën për vendosje të lejes së pune.

“Pa zero minuta ne nuk mund të jemi konkurrentë në BE. Nga ana tjetër, pothuajse 40 për qind e kompanive ankohen për probleme në gjetjen e fuqisë punëtore të kualifikuar në sistemin e tyre. Prandaj, jo vetëm që procedurat e lejes së punës duhet të thjeshtohen, por duhet të vendoset leje pune. Pra, ne po kërkojmë zero minuta në kufi dhe leje pune”, thanë afaristët.

Sipas tyre, duhet krijuar një perspektivë – të rinjtë të kërkojnë punë në vend, në rajon, në vend që të shkojnë jashtë vendit.

“Nga viti 2012 deri në vitin 2019, janë larguar nga vendet tona, kanë emigruar 350.000 njerë. Mendoj se mund të bëjmë më mirë se kaq. Nëse po flasim për perspektivën, duhet të flasim për dhënien e mundësisë për të punuar afër shtëpisë, pranë familjeve tona”, tha sektori i biznesit.

Kryeministri Zaev, me këtë rast, njoftoi disa nisma të propozuara nga komuniteti i biznesit, por për të cilat, siç theksoi ai, ekziston një vullnet i madh politik për t’u realizuar. Paralajmëroi hapjen e një korsie të veçantë për kamionët, ndërlidhje të Ministrive të Financave të të tre vendeve përmes një softueri të vetëm, bashkëpunimin të përforcuar dhe ndërlidhje të shërbimeve të MPB për të parandaluar korrupsionin dhe krimin e mundshëm në transport, import dhe eksport, si dhe lidhjen e të rinjve përmes qëndrimit të përbashkët në hotele në një nga qendrat turistike si Durrësi, Ohri, Kopaoniku, Zllatibori,.. Me këtë, shtoi kryeministri, do të inkurajohet edhe turizmi, domethënë do të zgjatet sezoni turistik, i cili do të kontribuojë në forcimi i tre ekonomive.

Sipas tij, për t’i hequr qindra kamionët në Tabanoc, Preshevë, Qafë Thanë, duhet të bëjmë dy gjëra – ministrat tanë të financave të kenë softuer që do t’i lidhë sistemet e TVSH -së.

“Tregu i përbashkët rajonal është një motivim për të inkurajuar iniciativa të reja rajonale që synojnë afrimin dhe integrimin me tregun e BE-së. Është padyshim e qartë për të gjithë ne se vetëm me një rajon të integruar dhe të lidhur mund të ecim vazhdimisht drejt qëllimit tonë themelor – anëtarësimit në BE. Sepse ne nuk mund të jemi asgjë tjetër veçse vende nga Ballkani Evropian”, tha Zaev.

Kryeministri përsëriti angazhimet e shprehura tashmë për të ashtuquajturin katër liritë – liria e lëvizjes së njerëzve, mallrave, kapitalit dhe shërbimeve.

“Ne e dëgjojmë dhe e pranojmë thirrjen e njerëzve të biznesit nga rajoni – “më pak histori – më shumë ekonomi”, për të mirën dhe të ardhmen e qytetarëve. Qëllimi ynë për një treg të integruar rajonal sjell rritje shtesë të BPV-së në rajon, sepse ne jemi më të fortë. Kjo e bën Ballkanin Perëndimor më tërheqës, më konkurrues dhe më afër tregjeve të BE-së”, tha Zaev.

Presidenti serb Vuçiq theksi se “Ballkani i hapur” hap mundësi të mëdha, të pafundme që përfitojnë të tre vendet.

“Tre vendet tona do ta përfundojnë vitin me një total prej 76 miliardë eurosh të BPV-së, që është më pak se një Sllovaki. Sa vjet kemi nevojë për ta arritur atë. Dhjetë vjet ?. Jo, në vetëm 5-6 vjet maksimum dhe i kapim. Pastaj ne fillojmë të ndryshojmë plotësisht pozicionet dhe forcat dhe mund të punojmë për zhvillimin dhe fillimin e makinerive të zhvillimit të këtij rajoni. Për këtë, ne kemi nevojë për biznesmenë, njerëz të biznesit që do të jenë në gjendje të riinvestojnë paratë e tyre”, tha Vuçiq.

“Ne duhet ta lëmë të kaluarën pas dhe të shikojmë drejt së ardhmes, përparimit të standardeve të jetesës së qytetarëve të zakonshëm”, tha presidenti serb.

Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, Edi Rama në fjalimin e tij hyrës në Forumin ekonomik rajonal tha se ky rajon nuk mund të vazhdojë të jetë peng i së kaluarës.

“Jemi të ndarë. Duam të projektohemi ndaj të ardhmes përmes kësaj iniciative e cila nuk shpik asgjë të re. Atë që do ta bëjmë nesër në BE, fillojmë ta bëjmë sot edhe këtu në rajon. Pse duhet të presim të mbyllur në kufijtë tone me shpinën ndaj njëri-tjetrit siç ka ndodhur në 500 vitet e fundit, sepse në fund të ditës momenti kur do të integrohemi në BE do të bëjmë pikërisht atë që bëjmë këtu pa BE-në”, thotë Rama.

Çështjet e pazgjidhura mes nesh nuk do të zgjidhen më lehtë duke refuzuar dhe mohuar potencialin e kësaj shoqate.

“Sa më shumë që ky potencial për bashkëpunim përkthehet në lirinë e lëvizjes, në ekonomi, në perspektiva, aq më shumë është e mundur që çështjet e pazgjidhura të zgjidhen sepse të gjitha këto shoqëri do të kalojnë në një nivel të ri të të kuptuarit të vetes, të tjerëve dhe të ardhmes”, theksoi Rama.

Liderizëm politik- këtë sot mund ta shihnim në vepër nga kryeministrat Zaev, Rama dhe presidenti Vuçiq. Ky ka qenë vlerësimi i kryetarit të Odës ekonomike të Maqedonisë së Veriut, Branko Azeski para fillimit të panelit ekonomik.

“Ajo që nënkuptohet sipas kritereve perëndimore se kërkohet liderizëm politik nga kryetarët, atë sot mundëm ta shohim në vepër edhe nga Zaevi, edhe Rama dhe Vuçiqi, pasi një nismë e cila ende nuk ka mbështetje të plotë, drejtuesit politik ta shpjegojnë, kanë guxuar të ecin përpara dhe ta dërgojnë popullin në atë qëllim, është pra vetëm liderizëm politik që e kupton perëndimi dhe në të cilën duhet ecur”, ka thënë Azeski.

Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe Serbia do të promovojnë zonën e tyre për lëvizje të lirë dhe biznes, të përballura me shtyrjen e anëtarësimit në BE, vlerëson gazeta londineze “Fajneshënëll tajms” në analizën kushtuar Forumit të sotëm Ekonomik në Shkup.

“Liderët e Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut e kritikojnë Brukselin për shkak të tempos së ngadalësuar të zgjerimit të BE-së, duke paralajmëruar se do të formojnë zonën e tyre për lëvizje të lirë dhe biznes, derisa presin të pranohen në bllok”, njofton gazeta.

“Fajneshënëll tajms” transmeton një deklaratë të kryeministrit Zoran Zaev i cili thekson se “duhet të shohim se çka mund të bëjmë për veten, çka mund të bëjmë për njerëzit tanë dhe si mundemi t’i zgjerojmë tregjet tona”.

“Duhet t’i përshpejtojmë përfitimet praktike për qytetarët tanë, tha Zaevi në deklaratën të cilën e transmeton gazeta londineze, gjatë kësaj duke theksuar qëndrimin e tij se vendet e rajonit janë të frustruara që BE nuk i përmbush premtimet e saja.

Gazeta transmeton edhe një deklaratë të presidenti serb, Aleksandar Vuçiq se vendet e rajonit janë të vetëdijshme se “ka lodhje nga zgjerimi në BE”, si dhe qëndrimin e kryeministrit shqiptar, Edi Rama, i cili sjelljen e Brukselit “e krahasoi me dramën e Semjuel Beket ‘Duke pritur Godonë’, në të cilën dy burra bëjnë seri të bisedimeve të shpeshta absurde, derisa e presin ardhjen e dikujt që nuk vjen asnjëherë”.

Çdo nismë rajonale është e mirëseardhur, por kjo nuk guxon të jetë alternativë për anëtarësimin e plotfuqishëm të vendit në Bashkimin Evropian, theksoi sot në konferencë shtypi lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski.

“Maqedonia duhet menjëherë këtë vit, t’i fillojë negociatat me BE-në, pasi këtë e meritojmë për më shumë se dhjetë vite, me kritere të përmbushura, por për fat të keq për shkak të pengesave të ndryshme artificiale ne deri në këtë moment nuk i kemi nisur negociatat”, deklaroi Mickoski.

Ai, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve rreth iniciativës “Ballkani i Hapur”, theksoi se nuk ka alternativë për BE-në.

“Ne duhet menjëherë t’i fillojmë si shtet negociatat dhe këtë duhet ta realizojë Bashkimi Evropian që këtë vit. një mundësi tjetër e radhës është samiti që do të mbahet në muajin dhjetor. kështu që këtu do ta mbyllja përgjigjen time, alternativë për BE-në nuk ka”, theksoi Mickoski.

Related posts

Snopçe: Qeveria ka vetëm 59 deputetë, shpëtimin e kërkon përmes shantazheve

Z.H

Hekurudha që rrezikon banorët Dërvenit, persona të panjohur dëmtojnë dhe vjedhin shenjat e komunikacionit

Xh M

E ftoi në samitin e “Ballkanit të Hapur”, Kurti i përgjigjet Kovaçevskit

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More