Agjencia Zhurnal.mk.

Avokati Popullit nënshkruan memorandum me 23 organizata civile për personat me pengesa në zhvillim

Shkup, 3 dhjetor – Problemet me qasjen në arsim, asistencën personale, qasjen në shërbimet sociale, përkrahja që duhet të kenë së bashku me mospërputhjen e një sërë ligjesh me Konventën për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara janë dobësitë që organizatat e shoqërisë civile të personave me aftësi të kufizuara dhe organizatat e prindërve i theksojnë në letrat apo deklaratat e tyre drejtuar Avokatit të Popullit, deklaroi këshilltarja shtetërore Vaska Bajramovska-Mustafa në ngjarjen ku 23 organizata të shoqërisë civile janë pjesë e Mekanizmit kombëtar për monitorimin e zbatimi i Konventës për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, nënshkroi një memorandum bashkëpunimi me Avokatin e Popullit.

Të gjitha vërejtjet e organizatave joqeveritare, siç informon Bajramovska-Mustafa, do të kompletojnë në një dokument të përbashkët me qëndrimet e tyre në funksionimin dhjetëvjeçar dhe do t’u dorëzohen organeve të pushtetit qendror, njësive të vetëqeverisjes lokale dhe të gjitha organeve, organizatave që në njëfarë mënyre kanë të bëjnë me realizimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar për njohjen e tyre me qëllim përfshirjen e personave me aftësi të kufizuara dhe realizimin e motos “Asgjë për ne, pa ne” në politikëbërjen dhe alokimin e mjeteve buxhetore për përmirësimin e situatës.

“Organizata civile mbeten të mendimit se qasja në përgjithësi bëhet një problem serioz që pengon realizimin e të drejtave, por jo vetëm aksesueshmërinë në aspektin e pengesës fizike apo arkitekturore, por siç thonë ata, barrierat në komunikim, barrierat në qëndrimet personale të të tjerëve, të cilët ende i shohin me diskriminim, stereotipe dhe paragjykime personat me aftësi të kufizuara, pengesat teknologjike për qasje etj”, tha Bajramovska-Mustafa.

Ata theksojnë gjithashtu se 30 vjet pas ekzistencës së shtetit, personat me aftësi të kufizuara nuk kanë ende përfaqësues të tyre në legjislativ (Kuvend), as në pushtetin ekzekutiv apo si drejtorë të emëruar në ndonjë organ apo institucion tjetër, aq më pak në sistemin gjyqësor.

Avokati i Popullit, Naser Ziberi, i cili hapi e manifestimin e sotëm, theksoi se nënshkrimi i këtyre memorandumeve padyshim do të çojë në përmirësimin e bashkëpunimit, jo vetëm në shkëmbimin e informacionit, por edhe në marrjen e hapave konkretë për monitorimin më të mirë të aktiviteteve të Qeverisë për përmbushjen e detyrimeve që ka marrë përsipër me ratifikimin e kësaj Konvente. Dyert e Avokatit të Popullit do të jenë të hapura, që së bashku të bëjmë sa më shumë që këta njerëz të integrohen plotësisht në shoqërinë tonë, në jetën politike, ekonomike, sociale, kulturore dhe informative në vend.

Koordinatorja e përhershme e OKB-së në vend Tatjana Temellkoska theksoi se kjo konventë është i vetmi dokument ndërkombëtar që dallon dhe veçon funksionin e koordinimit dhe zbatimit nga njëra anë nga përcjellja, gjegjësisht monitorimi që kuptohet në një kuptim më të gjerë, avancimi, mbrojtja dhe përcjellja e gjendjeve.

Julijana Klimoska nga Polioplus – Lëvizja kundër aftësisë së kufizuar thotë se mbi të gjitha ka mungesë të harmonizimit të legjislacionit tonë me Konventën për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, e cila sipas saj duhet të jetë e detyrueshme sepse ne si shtet e kemi ratifikuar. .

“Fatkeqësisht, duhet të konstatojmë se ose asgjë ose shumë pak është bërë. Më e keqja në gjithë situatën është se mungon mirëkuptimi për këtë çështje, pra perceptimi i personave i handikapit dhe im personave me handikap. Situatën nuk e kemi rozë, kemi ende shumë për të punuar”, tha Klimoska.

Related posts

Dibra mbetet edhe pa epidemiolog

Xh M

Ndodh fuzionimi mes klubeve, Vushtrria rikthehet në Ligën e Parë

Redaksia

Superliga e Kosovës vazhdon sot me dy ndeshje, vëmendja kryesore në derbin në Gjilan

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More