Agjencia Zhurnal.mk.

Angellovska-Bezhoska: Banka Popullore do të vazhdojë me zhvillimin e politikës së lehtësuar monetare

Shkup, 7 shtator – Një nga mësimet e nxjerra nga Kriza e madhe financiare nga viti 2008/9 është se mbështetja për ekonominë nga politikëbërësit, përfshirë bankat qendrore, nuk duhet të ndalet para kohe derisa të ketë një ritëm solid dhe të qëndrueshëm të rimëkëmbjes së rritjes ekonomike. Rikuperimi nga goditjet e krizës së koronës deri më tani vijon, por pasiguria në lidhje me pandeminë dhe ndikimin e saj në dinamikën e rimëkëmbjes ekonomike ende ekziston dhe nevojitet mbështetje e mëtejshme nga politikëbërësit. Duke përdorur hapësirën ende në dispozicion për stimul monetar, Banka Popullore do të vazhdojë të ndjekë një politikë monetare të relaksuar, duke mbështetur kështu ekonominë maqedonase në rimëkëmbjen e saj.

Këtë e theksoi guvernatorja e Bankës Popullore, Anita Angellovska-Bezhoska, dje, në panel diskutimit me temë “Politikat makroekonomike dhe financat publike në post-pandeminë”, në Konferencën e parë vjetore të Ministrisë së Financave-“Rimëkëmbja ekonomike dhe rritja pas kovidit “, në kuadër të Forumit Ekonomik dhe Financiar.

Në diskutim, guvernatorja theksoi se, megjithatë, hapësira për të kryer një politikë monetare të dobësuar nuk është e pakufizuar dhe në përgjithësi, bankat qendrore duhet të jenë gjithmonë të vetëdijshme për efektet anësore të mundshme dhe rreziqet e një periudhe shumë të gjatë të lehtësimit të qëndrimit monetar.

Lidhur me politikën monetare të përcaktuar, theksoi se duke pasur parasysh strategjinë monetare për kursin fiks të këmbimit de fakto, hapësira për rregullimin e politikës varet kryesisht nga dy faktorë kryesorë: rezervat zyrtare të këmbimit valutor dhe stabiliteti i çmimeve. Mde këtë rast, iu referua situatës aktuale dhe, ndër të tjera, theksoi se sipas të gjitha standardeve, rezervat valutore mbeten të përshtatshme për stabilitetin e kursit të këmbimit të denarit kundrejt euros.

Në panelin diskutimin, të kryesuar nga Sektori për ekonomi, ndërtimin e institucioneve dhe bashkëpunimin ndërkufitar në Delegacionin e BE-së, Frank Janmat, guvernatorja Angellovska-Bezhoska folën më hollësisht për masat e Bankës kombëtare dhe efektet e tyre nga shpërthimi i kriza në vazhdim, si dhe gjendja e sistemit bankar sipas treguesve të fundit. Ai theksoi se treguesit tregojnë hapësirë ​​për mbështetje të mëtejshme të kredisë për ekonominë nga sektori bankar, i cili natyrisht duhet të marrë parasysh nevojën për kujdesin e tij.

Përveç guvernatores Anita Angellovska-Bezhoska, në panelin e diskutimit morën pjesë edhe ministri i Financave, Fatmir Besimi, drejtori i Departamentit të FMN-së për Evropën, Alfred Kamer, drejtoresha rajonale e BB për Ballkanin Perëndimor, Linda van Gelder, ministrat e Financave të Kosovës dhe të Shqipërisë, Hekuran Murati dhe Anila Denaj dhe kryetari i Komisionit për Financim dhe Buxhet në Kuvendin e RMV, Timço Mucunski.

Related posts

INERKOM: Raporti i KE-së jep pasqyrë reale për sferën mediatike dhe digjitalizimin

Z.H

Takim i ri i nismës “Ballkani i hapur” pa Zaevin

D V

Ballkani gjunjëzon Llapin, Gjilani fiton pastër ndaj Ulpianës, Drita mposhtet nga Drenica në udhëtim

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More