Agjencia Zhurnal.mk.

Analizë/ Rezultatet në Bullgari nuk sigurojnë Qeveri stabile, a mund të priten përsëri zgjedhje?

Shkup, 6 tetor – Rezultatet zgjedhore të zgjedhjeve të katërta të parakohshme parlamentare të mbajtura më 2 tetor nuk çojnë në formimin e një qeverie të qëndrueshme në Bullgari, por duket se janë hyrje në zgjedhje të reja, vetëm dominimi i presidentit Rumen Radev është i sigurt se kush në një skenar të tillë do ta emëronte kabinetin e ri zyrtar qeveritar.

 

Ky është vlerësimi i analistëve politikë dhe ish-ambasadorëve tanë në Republikën e Bullgarisë, Gjorgi Spasov dhe Marjan Gjorçev.

Në komentin e tyre për MIA-n, ambasadori Spasov thotë se zgjedhjet në Bullgari kanë treguar se as opinioni publik dhe as disponimi elektoral i qytetarëve nuk ka ndryshuar dukshëm për një periudhë prej një viti. Shumica e qytetarëve janë të zhgënjyer nga partitë dhe nga 6 milionë e 600 mijë votues, këtë herë në votime kanë shkuar vetëm 2 milionë e 600 mijë ose më pak se 40 për qind e totalit të elektoratit. Nga ata që kanë dalë, rreth 90 mijë janë përgjigjur se nuk kanë votuar për asnjë parti dhe koalicion.

Po të njëjtat shtatë parti që morën mandate në zgjedhjet e nëntorit 2021, pra më pak se një vit më parë, morën sërish mandate. I vetmi ndryshim është se tani GERB-i i Borisovit ka tepër deputetë, partia “Vazhdojmë me ndryshimet”është në vendin e dytë, dhe në vend të partisë populiste të Sllavi Trifonovit “Ka një popull të tillë”, në Kuvend për herë të parë hyri partia “Ngritja Bullgare”, e cila u formua nga ish-ministri i mbrojtjes dhe kryeministri administrative Stefan Janev. Votat e “Ka një popull të tillë” shkuan për Rilindjen ultra-nacionaliste dhe pro-ruse, të formuar nga ish-nënkryetari i VMRO-së, Kostadin Kostadinov dhe pjesërisht u kthyen në GERB të Borisovit, thotë Spasov.

GERB fitoi 67 deputetë nga 240 në Kuvendin bullgar, ndërsa partia “Vazhdojmë me ndryshimet” e Kiril Petkovit 53, por ai thekson se asnjëra nga këto parti nuk ka lidhje me partitë politike me të cilat do të mund të bënin një shumicë të qëndrueshme për të formuar qeverinë. Të dyja partitë nuk duan të krijojnë një koalicion qeveritar me partinë e turqve (Partia Demokratike për të Drejtat dhe Liritë), e cila standard fiton 30-35 vende në Kuvendin Kombëtar të Bullgarisë, duke e akuzuar atë për korrupsion dhe as nuk do të bëjnë koalicion me Rilindjen ultra-nacionaliste dhe pro-ruse. Ato dy parti, nga të cilat partia e Kiril Petkovit deklaron se i përket qendrës politike dhe partia e Borisovit qendrës së djathtë, në fakt nuk kanë pasur dallime të mëdha programore dhe ideologjike, por e urrejnë njëra-tjetrën dhe janë në një konflikt të madh, kështu që të pakta janë mundësitë që ata të mund të bashkëpunojnë ose të jenë në të njëjtën shumicë qeveritare, konsideron Spasov.

Sipas Gjorçevit, rezultati zgjedhor konfirmoi plotësisht parashikimet sociologjike parazgjedhore. Votat e marra nga populli bullgar i drejtojnë partitë politike drejt kompromiseve dhe dialogut tolerant politik. Problemet kryesore në shoqërinë bullgare mbeten – luftimi i inflacionit të lartë dhe sigurimi i paqes sociale, zgjidhja e problemeve energjetike dhe përballja me krizën ekonomike, hyrja në Eurozonë, vendosja e një ekuilibri midis politikës kreditore-monetare dhe fiskale dhe reformave në sistemin gjyqësor.

“Shpërndarja e votave për çdo parti politike tregon se në vend ka një hendek të madh mes qytetarëve, para së gjithash, për sa i përket pozitës së tyre materiale dhe ndarjes së të varfërve dhe të pasurve, por edhe një ndarje e madhe ideologjike në kontekst të vendosmërisë së qytetarëve që janë për konceptin botëror për të ardhmen e njerëzimit, në krahasim me ata që zgjedhin një shtet sovran kombëtar bullgar.

Pra, është mjaft e kuptueshme që ndarja e votave midis partive të majta dhe të djathta në Bullgari tregon një ekuilibër midis të majtës dhe të djathtës, që tregon një pozicion të rrugës dhe pamundësinë e arritjes së një qeverie pa një koalicion të gjerë që kapërcen dallimet ideologjike midis partive. Fakti që partia ultranacionaliste “Rilindja” fitoi më shumë se 10 për qind të elektoratit votues është dekurajues, gjë që tregon një pozicion të fortë të nacionalizmit në Kuvendin bullgar”, thotë Gjorçev.

Kombinatorika matematikore për shumicën parlamentare

Spasov thekson se rezultatet treguan se zgjedhjet e reja nuk e ndryshojnë ndjeshëm disponimin zgjedhor. Tani janë të njëjtët aktorë në Parlament, pa partinë “Ka një popull të tillë” (ITN) të Slavi Trifonovit, me një BSP të dobësuar, një Rilindje të forcuar dhe një parti tjetër të vogël në qendër, Ngritja Bullgare me 12 deputetë.

Nëse Bojko Borisov nuk arrin të formojë një qeveri, atëherë Kiril Petkov nga partia Vazhdojmë me nryshimet, i cili ka mbështetjen e presidentit Rumen Radev, mund të përpiqet të formojë një qeveri me partnerët e tij të vjetër – BSP, Bullgarinë Demokratike dhe partinë e re Ngritja Bullgare. Por, analizon Spasov, të gjithë së bashku kanë 110 deputetë, kështu që për një qeveri do t’u duhet përfshirja e DPS-së apo e Rilindjes ultranacionaliste.

Nga ana tjetër, thotë Spasov, Bojko Borisov do ta ketë të vështirë të formojë qeveri, sepse ai menjëherë deklaroi se nuk do të flasë me DPS-në dhe Rilindjen, ndërsa partitë e tjera rreth Kiril Petkovit nuk kanë dashur të bisedojnë me të për asgjë.

Prandaj, Bojko Borisov tashmë ofron krijimin e një lloj qeverie të një koalicioni të gjerë, pa DPS-në dhe pa Rilindjen, dhe se ai nuk është as kryeministër, as ministër, as deputet. Nuk dihet nëse kjo do të mjaftojë për t’u ulur për të diskutuar një mundësi të tillë. Por, thotë ai, në çdo rast do të jetë e vështirë dhe ka mundësi që Rumen Radev të gjendet sërish në pozitë për të emëruar një “qeveri zyrtare” që do të përgatisë zgjedhje të reja.

I pyetur se si i interpretoni deklaratën e Borisovit se si fitues i zgjedhjeve për të formuar një qeveri, ai është i gatshëm për të gjitha llojet e kompromiseve dhe lëshimeve në emër të popullit dhe se nuk do të jetë kryeministër apo ministër nëse kjo është e nevojshme për të formuar një koalicion funksional, Spasov thotë se kjo mund të pritej nga ai.

“Ai është i kënaqur me faktin se partia e tij ka edhe njëherë numrin më të madh të votave dhe mandateve parlamentare në Kuvend. Ai beson se misioni i tij është përmbushur, të kthehet në skenën politike pas disfatës në zgjedhje dhe tentativave për ta arrestuar dhe gjykuar për korrupsion dhe tani me bujari deklaron: “Nuk dua të jem pengesë për bashkëpunimin dhe zgjedhjen e një qeverie funksionale”. Për mendimin tim është një gjest dhe lëvizje e mirë dhe nëse ka vullnet nga partia e Kiril Petkovit, do të ishte mirë që Bullgaria të krijonte një koalicion qeveritar mes partive me orientim të qartë demokratike dhe pro-evropian, pa BSP-në dhe pa partinë Rilindja, citon Spasov.

Lidhur me atë nëse presidenti Radev mund të luajë rol në formimin e qeverisë, Spasov thotë se ndoshta nuk është shumë i lumtur që GERB fitoi numrin më të madh të deputetëve dhe se Borisovit do t’i jepet mandati për formimin e kabinetit qeveritar.

“Si kandidat për president i mbështetur nga BSP-ja, Radev ishte dhe është në konflikt të ashpër me Borisovin dhe bëri gjithçka për ta lënë GERB-in në opozitë. Pa qeveri, ai është i vetmi autoritet në

Bullgari dhe kur emëron kryeministra dhe qeveri sipas detyrës zyrtare, fuqia e tij politike është edhe më e madhe. Deklarata e Borisovit se është e rëndësishme të formohet një qeveri edhe pa të në të, ndoshta është e mirëseardhur për Rumen Radev, dhe ai nga ana e tij mund të ndihmojë në formimin e një qeverie të një koalicioni të gjerë, nëse ka interes për një gjë të tillë. . Por mendoj se ai do të takojë deri në momentin e fundit dhe do ta shfrytëzojë pozitën e tij si gjoja unifikues për të krijuar një lloj qeverie në të cilën do të kishte ndikim vendimtar”, vlerëson Spasov.

Për Gjorçevin, nga ana tjetër, me situatat ekzistuese komplekse gjeopolitike të brendshme dhe të jashtme, duke pasur parasysh krizën në BE për shkak të situatës në konfliktin ruso-ukrainas, është fare e sigurt se partitë politike do të duhet të korrigjojnë “vijat e kuqe” dhe përpiqen të krijojnë një mjedis të përgjegjshëm të Kuvendit të 48-të dhe Qeveri politike të përgjegjshme. Në këtë kontekst, deklarata e Borisovit, i cili lë të kuptohet se është i gatshëm të mos jetë mandatar për përbërjen e qeverisë së re, por do të përpiqet të ndikojë në krijimin e një qeverie politike të bazuar në një koalicion të gjerë, duke mos përjashtuar as mundësia e bashkëpunimit me Vazhdo me ndryshimet.

Megjithatë, nga këndvështrimi i tij, janë të mundshme më shumë, përkatësisht tre skenarë paszgjedhor. E para është krijimi i një qeverie koalicioni midis koalicionit të krahut të djathtë GERB-SDS me partinë e pakicës etnike turke DPS-Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë dhe partinë e qendrës së djathtë, Bullgaria Demokratike. Rezultati zgjedhor dikton se një qeveri e tillë do të ketë një shumicë të ngushtë parlamentare prej 123 deputetësh në Kuvendin prej 240 vendesh. Midis GERB-SDS dhe partisë etnike turke ekziston një traditë e gjatë e respektit të ndërsjellë midis liderit të GERB-it Bojko Borisov dhe kryetarit të nderit dhe themeluesit të DPS-Lëvizjes për të Drejta dhe Liri Ahmed Dogan.

Nga ana tjetër, thotë Gjorçev, partia Bullgaria Demokratike përbëhet nga tri parti, anëtarët e të cilave janë ish anëtarë të “SDS-së së vjetër bullgare të djathtë”, kështu që pjesët e SDS-së që janë në koalicion me GERB-in dhe pjesët e SDS që janë pjesë e partisë së Bullgarisë Demokratike, do të krijojë një bllok të fortë koalicioni të krahut të djathtë midis të djathtës së vjetër dhe të re bullgare, të forcuar nga partia e qëndrueshme dhe e fortë e pakicës etnike turke. Edhe pse lideri i Bullgarisë Demokratike – Hristo Ivanov deklaroi se nuk ka ndërmend të bëjë koalicion me GERB-SDS, duhet pritur që të fillojnë negociatat për përbërjen e qeverisë së re.

“Për një skenar të tillë, është e nevojshme që Bojko Borisov të bëjë një “lak politik”, t’ia lëshojë kryeministrinë politikanit proatlantik Daniel Mitov (ish-ministër i Punëve të Jashtme), i cili është një person i pranueshëm jo vetëm për DPS dhe Bullgarinë Demokratike, por edhe për faktorin ndërkombëtar, konsideron Gjorçev.

Skenari i dytë është nëse koalicioni GERB-SDS nuk arrin të formojë qeverinë dhe rikthen mandatin e presidentit Radev, atëherë është i mundur një koalicion i partisë ende të paprofiluar politikisht, Bullgaria Demokratike. Por të katër partitë së bashku kanë vetëm 110 vota në parlament dhe nuk do të mund të sigurojnë një qeveri mazhoritar pa pjesëmarrjen e DPS – Lëvizja për të Drejta dhe Liri.

Skenari i tretë, shton ai, vë në dukje mundësinë e krijimit të një qeverie eksperte-teknokratike. Megjithatë, sipas Gjorçevit, ky variant është më pak i mundshëm, duke marrë parasysh antagonizmat në jetën publike dhe politike bullgare, por ekziston si mundësi nëse dihet domosdoshmëria e një profili proatlantik dhe pro-evropian të ekzekutivit bullgar dhe ndikimi i SHBA-së dhe BE-së në jetën politike në Bullgari.

“Sigurisht, ka mundësi që këto zgjedhje, megjithatë, të jenë vetëm një hyrje në zgjedhje të reja, të cilat do të duhet të mbahen në periudhën janar-shkurt 2023, që do të nënkuptojë ridominimin e presidentit Radev dhe kabinetit të tij zyrtar qeveritar në jetën politike në Bullgari, thekson Gjorçev.

Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut – edhe me qeverinë e re në marrëdhënie të vjetra

Spasov dhe Gjorçev ndajnë mendimin se edhe me qeverinë e re nuk mund të presim ndryshim të qëndrimeve të Sofjes zyrtare në raport me Shkupin.

Spasov thekson se për momentin askush nuk ka fuqi t’i ndryshojë ato qëndrime. Të gjithë janë të detyruar nga Deklarata e Kuvendit Kombëtar të Bullgarisë dhe nga propozimi francez që u pranua nga Maqedonia e Veriut.

” Presioni do të vazhdojë mbi Maqedoninë për ndryshimin e Kushtetutës dhe pastaj do të ketë një periudhë të gjatë të bisedimeve për anëtarësim në të cilat mund të përmirësohen marrëdhëniet mes dy vendeve. Tek të dyja vendet tashmë kishte një ndjenjë lodhjeje nga retorika boshe, ndërsa përsëritja e të njëjtave gjëra po bëhet e mërzitshme. Përballë kërcënimeve të një lufte të mundshme botërore, BE-ja dhe SHBA-ja do të ushtrojnë presion për zgjidhje më të shpejtë të mosmarrëveshjeve që pengojnë integrimin e plotë të Maqedonisë në BE. Në fund të fundit, në atë kontest, Bullgaria nuk është favorit as i SHBA-së, as i anëtarëve të tjerë të BE-së, ndërsa Maqedonia duhet të përfitojë nga kjo, me qetësi dhe pa shqetësime të mëdha”, vlerëson Spasov.

Në kushtet e krizës energjetike, ekonomike dhe të sigurisë duke pasur parasysh luftën në Ukrainë dhe se si dështimi eventual për të formuar një qeveri do të ndikonte në vend dhe në rajon, ai thekson se ende nuk është e qartë nëse është më mirë për një vend të mos ketë qeveri, të ketë një qeveri të paqëndrueshme dhe të bllokuar ose të ketë një qeveri të keqe.

“Për ne si fqinj do të ishte mirë të formohej një qeveri stabile në Bullgari pa pjesëmarrjen e ultranacionalistëve dhe të vazhdonim bashkëpunimin për të gjitha projektet për të cilat u arrit marrëveshje me qeverinë e Kiril Petkovit. Por kjo tashmë varet më së paku nga ne. Ne do të duhet të bashkëpunojmë me çdo qeveri që ata zgjedhin. Pamundësia e partisë “Ka një popull të tillë” për të formuar një qeveri apo për të qenë pjesë e një qeverie funksionale i kushtoi asaj zhdukjen nga skena politike bullgare dhe këtë mësim sigurisht që do ta mësojnë partitë e tjera në Bullgari”, nënvizon Spasov.

Gjorçev thotë se çfarëdo që të ndodhë në Bullgari, pavarësisht nëse do të krijohet një qeveri e koalicionit të gjerë apo nëse menaxhmenti teknik i vendit do të mbetet nga presidenti Rumen Radev, asgjë nuk do të ndryshojë në marrëdhëniet ndërmjet institucioneve bullgare – Presidentit, Parlamentit, Qeverisë kundrejt RMV-së.

Rezultatet përfundimtare

Sipas rezultateve përfundimtare të shpallura nga Komisioni Qendror Zgjedhor Bullgar, më shumë vota në zgjedhjet e 2 tetorit, fituan koalicioni i partisë konservatore Qytetarët për Zhvillimin Evropian të Bullgarisë (GERB) i ish-kryeministrit bullgar Bojko Borisov dhe Unioni Kristian Demokrat i Forcave Demokratike (SDS) të Rumen Hristovit, për të cilin votuan 634.649 qytetarë të Bullgarisë ose 25.33 për qind e atyre që ushtronin të drejtën e votës. Blloku i udhëhequr nga partia liberale Vazhdojmë me ndryshimet (PP) të ish-kryeministrit Kiril Petkov dhe ish-zëvendëskryeministrit dhe ministrit të financave Asen Vasilev doli në vendin e dytë, me 506.071 vota ose 20,20 për qind.

Partia e qendrës që përfaqëson interesat e turqve bullgarë, Lëvizja për të Drejta dhe Liri (DPS) doli e treta me 344,625 vota ose 13.76 për qind. Forca e katërt politike sipas votave të fituara pas këtyre zgjedhjeve është partia ultra-nacionaliste, e djathtë populiste dhe Rilindja Rusofile e Kostadin Kostadinov, e formuar në vitin 2014 nga disidentët e VMRO – Lëvizja Kombëtare Bullgare (VMRO-BND), për të cilën 254.925 Qytetarët bullgarë votuan ose 10,17 për qind. Koalicioni BSP për Bullgarinë, i udhëhequr nga Partia Social-Demokratike Socialiste Bullgare (BSP) e ish-zëvendëskryeministres dhe ministres së Ekonomisë dhe Energjisë Kornelia Ninova, fitoi 232,947 vota ose 9.30 për qind. Blloku i Bullgarisë Demokratike (DB), i cili përfshin gjithashtu partinë liberale konservatore Demokratët për një Bullgari të Fortë (DSB), themeluesi i së cilës është ish-kryeministri Ivan Kostov dhe lideri aktual i së cilës është Atanas Atanasov, është në vendin e gjashtë, me 186,511 vota ose 7, 44 për qind.

Pragun elektoral prej katër për qind e kaloi vetëm koalicioni i udhëhequr nga partia nacional-konservatore dhe euroskeptike Ngritja Bullgare e ish-kryeministrit teknik dhe ministrit të Mbrojtjes Stefan Janev, për të cilin votuan 115.867 votues ose 4.62 për qind.

Pas tri zgjedhjeve në një vit e gjysmë të kaluar në të cilat ai fitoi mandate në Kuvendin Kombëtar, në këtë votim partia populiste Ka një popull të tillë (ITN) i shoumenit Slavi Trifonov mbeti nën pragun elektoral, duke marrë 96.065 vota ose 3.83 për qind. Mbi një për qind të votave fitoi vetëm partia centriste “Ngrihu Bullgari” e ish-ombudsmenit bullgar Maja Manolova, për të cilën votuan 25.207 votues ose 1.01 për qind. E gjithë pjesa tjetër, gjithsej 22 parti, koalicione dhe lista të kandidatëve të pavarur, fituan më pak se një për qind të votave, duke përfshirë VMRO-BND të Krasimir Karakaçanov, e cila mori 20,177 vota ose 0.81 për qind.

Sipas votave të fituara në këtë mënyrë, në Kuvendin e ardhshëm Kombëtare koalicioni GERB-SDS do të ketë 67 deputetë, Vazhdimi i Ndryshimeve (PP) 53, DPS 36, Rilindja 27, koalicioni BSP për Bullgarinë 25, blloku Bullgaria Demokratike ( DB) 20 dhe koalicioni Ngritja Bullgare (BV) 12 mandate.

Related posts

Sarazzin: Synimi i Gjermanisë është anëtarësimi i plotë në BE i vendeve të Ballkanit Perëndimor

Xh M

Bekteshi: Klubi i natës “Privilixh” nuk ka licencë pune

Z.H

Sela: Opozita shqiptare po mobilizohet, sjellim ndryshimin te shqiptarët (Video)

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More