Agjencia Zhurnal.mk.

Analiza/ Mbi 150 mijë të rinj kanë lëshuar vendin në dy dekadat e fundit

Shkup, 5 Prill – Më shumë se 150,000 të rinj kanë emigruar nga Maqedonia në dy dekadat e fundit, sipas një analize të Kanal 5 që krahason rezultatet e regjistrimit nga dy regjistrimet e fundit.

Në vitin 2002 ishin gjithsej 754.261 persona të moshës 0-29 vjeç. Sot janë në kategorinë 20-49 vjeç, por numri i tyre ka rënë në 601.492. Duke qenë se bëhet fjalë për të rinj, në të cilët vdekshmëria është në për milje, është e qartë se shumica e atyre 152.832 personave më pak, janë larguar nga vendi.

REGJISTRIMI 2002

0-29 vjeç

Gjithsej: 754,261

REGJISTRIMI 2021

20 deri në 49 vjet

Gjithsej: 601 492

Diferenca: -152,832

Emigrimi ka pasoja dramatike për tablonë demografike, pra ndryshe nga viti 2002 kur kishim 764251 të rinj nën 29 vjeç, sot numri i tyre është 638000 ose 126171 më pak.

REGJISTRIMI 2002

0-29 vjeç

Gjithsej: 764,251

REGJISTRIMI 2021

0-29 vjeç

Gjithsej: 638 080

Diferenca: -126,171

Nga organizatat rinore, arsyet e emigrimit masiv të të rinjve fillimisht janë vendosur në mundësinë për një jetë dhe punë më të mirë, por ndikim ka vetë sistemi social. Ata thonë se nevojitet një strategji shtetërore në planin afatgjatë për të rritur standardin e të rinjve.

Ndryshe nga situata me të rinjtë, shifrat janë pozitive në grupmoshën mbi 60 vjeç… Nëse në vitin 2002 ishin 303 mijë dhe përbënin 15 për qind të popullsisë, sot në vend janë mbi 440 mijë persona ose gati një e katërta e popullsisë.

Related posts

Kovaçevski bëri thirrje për konsensus politik për vazhdimësi të negociatave me BE-në

Xh M

Ndalesë qarkullimi për kamionë në rrugën Mavrovë-Dibër

D V

AlternAtivA: Regjistrimi i popullsisë po shkon drejt dështimit

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More