Agjencia Zhurnal.mk.

Alarmante/ 46 raste të reja me HIV/AIDS në vend këtë vit, 10 më shumë se vitin e kaluar

Shkup, 2 dhjetor – Këtë vit në vend janë regjistruar 46 raste të reja me HIV/AIDS, 10 më shumë se vitin e kaluar, njoftoi Instituti për Shëndet Publik. Shumica e të sapodiagnostikuarve janë të rinj. 20 e morën infeksionin përmes transmetimit heteroseksual, dhe 26 janë burra që kishin marrëdhënie seksuale me burra. Sipas të dhënave, në vend me virus jetojnë rreth 500 qytetarë.

Organizatat joqeveritare alarmojnë se shteti ka mbetur prapa programit të parandalimit të HIV-it dhe nuk arrin të diagnostikojë në kohë personat, pasi numri i rasteve të fshehura vlerësohet të jetë dyfishi i numrit aktual.

Në vitin 2018 në këtë program janë paraparë 95 milionë denarë për parandalim dhe terapi kur me terapi kanë qenë 200 persona me HIV. Për vitin e ardhshëm, 2024, janë planifikuar 90 milionë denarë, në një situatë ku kemi 430 persona me HIV. Kjo na tregon se buxheti për parandalim praktikisht është zvogëluar në mënyrë drastike dhe nuk do të lejojë vazhdimin e programeve aktuale parandaluese, nëse nuk ka korrigjim, tha Elizabeta Bozhinoska, ushtruese e detyrës së drejtoreshës tek HERA.

Në Ditën Botërore për Luftën kundër HIV/AIDS-it, organizatat e shoqërisë civile theksojnë se njerëzit që janë pozitivë vazhdojnë të përballen me diskriminim. Mjekët refuzuan t’u ofronin shërbime shëndetësore ose të dhënat e tyre mjekësore u zbuluan palëve të treta. Shumica e të regjistruarve morën terapi moderne dhe 40 për qind morën një ilaç që nuk rekomandohet më nga OBSH.

Related posts

Aleksandër Vuçiq, po shqetësohet se po humb BDI-ja e Ali Ahmeti

Xh M

Bytyqi: Pagat në sektorin publik janë rritur me 70 për qind në mesatare që nga viti 2016

Xh M

7 vendet e Bashkimit Evropian me letër Brukselit: Përshpejtoni integrimin e Ballkanit

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy