Agjencia Zhurnal.mk.

A mund të jetë ky “plantacion solar” një zgjidhje për ndryshimin e klimës?

Në luftën kundër ndryshimit të klimës, njerëzimi ka nevojë për zgjidhje të shpejta dhe inovative që do t’i japin fund varësisë nga karburantet fosile.

 

Një zgjidhje e tillë është një “plantacion solar” në alpet zvicerane, e cila është gjithashtu më i larti në botë.

Ky “plantacion” është pjesë e planit të Zvicrës për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050, dhe plantacionet lundruese diellore në të gjithë vendin janë gjithashtu në plan.

Ai ndodhet në një lartësi mbidetare prej 1,800 metra dhe ky projekt pilot lundrues prodhon 800,000 kWh energji në vit, e cila është mjaft e mjaftueshme për më shumë se 220 familje.

Dy të tretat e energjisë së Zvicrës janë në të vërtetë hidrocentrale, dhe panelet diellore lundruese të paraqitura në foto janë të destinuara për një termocentral lokal.

Qëllimi tjetër është që ta bëjmë plantacionin 25 herë më të madh se ai ekzistues dhe të gjejmë vende të reja në lartësi në Zvicër, por edhe jashtë saj.

“Këtu kemi gjithçka, diellin, ujin dhe erën. Në lartësi më të mëdha, rrezatimi UV është më i mirë, dhe përdoret efekti albedo, pra reflektimi i rrezeve të diellit në akull dhe borë në tokë. Gjithashtu, temperatura është më e ulët, që do të thotë efikasitet më i lartë”, tha Maxime Ramstein nga Romande Energie.

Përmbytjet kanë qenë një problem i madh në Zvicër këtë verë, dhe shumë shtëpi dhe të korra janë dëmtuar.

Bota duhet të veprojë menjëherë për të ngadalësuar ngrohjen globale. Nevojiten zgjidhje inovative për t’i dhënë fund varësisë nga karburantet fosile. 

Related posts

Kjo është “familja” Bitcoin: Filluan nga hiçi, tani kanë magazina në katër kontinente

D V

Tani mund ta riparoni në shtëpi iPhone dhe iMac – Apple do të shesë pjesët dhe mjetet e duhura

D V

Shtetet amerikane do të njohin patentë shoferin në iPhone

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More