Agjencia Zhurnal.mk.

70% e nxënësve janë dëshmitarë për sjellje të dhunshme në shkolla

Shkup, 2 dhjetor – Gjashtëdhjetë e tre përqind e nxënësve konfirmojnë se dhuna është vazhdimisht e pranishme në shkolla. Rreth 70 për qind e nxënësve dëshmojnë sjellje të dhunshme në shkollat ​​e tyre, por nuk e raportojnë atë për arsye të shumta, duke përfshirë të mos dinë se kë të raportojnë apo si të raportojnë, dhe raportimi të mbetet anonim. Numri më i madh i tyre, madje 60 për qind, njohin dhunën fizike, e cila është kryesisht më e dukshme. Një përqindje e lartë e dhunës psikologjike është gjithashtu e pranishme, 43% dhe e dhunës kibernetike – 27%, tregoi hulumtimi i Analitika, transmeton Zhurnal.

Prandaj, ata besojnë se për parandalimin e sjelljeve të dhunshme të nxënësve është veçanërisht i rëndësishëm bashkëpunimi i vazhdueshëm dhe i shëndetshëm ndërmjet prindërve dhe shkollave.

Nga përgjigjet e marra, vërejmë se 60 për qind e nxënësve theksojnë bashkëpunimin dhe përfshirjen e ulët ndërmjet prindërve, mësuesve dhe shërbimeve profesionale në shkolla. Prindërit më së shumti janë të interesuar për suksesin e fëmijëve të tyre, e aq më pak për klimën e shkollës dhe aktivitetet jashtëshkollore që synojnë të nxisin kreativitetin e nxënësve, të zhvillojnë aftësitë e tyre dhe të krijojnë një mjedis të sigurt dhe të shëndetshëm, thuhet në njoftimin e sotëm të Analitika.

Në njoftim theksohet se sistemi arsimor, pra shkollat, janë jashtëzakonisht të rëndësishëm në procesin e njohjes dhe raportimit të rasteve të dhunës, ku dhuna ndaj fëmijëve mund të zbulohet herët, me qëllim parandalimin e saj.

Është e rëndësishme të vendoset një marrëdhënie e hapur dhe e drejtë mes nxënësve, mësuesve dhe prindërve, pasi kjo ndihmon në uljen e dhunës në shkolla. Është e nevojshme që shërbimi profesional të punojë në zhvillimin e edukimit të bashkëmoshatarëve për të rritur ndërgjegjësimin për ekzistencën dhe parandalimin e dhunës, në një nivel shumë më të lartë, gjë që do të kontribuojë në reduktimin e saj në shkolla, thuhet në deklaratë.

Siç theksojnë nga atje, duhet punuar në vazhdimësi për parandalimin e dhunës. Sistemi duhet të ofrojë mekanizma ligjorë për t’u marrë me dhunën e bashkëmoshatarëve. Është e nevojshme të punohet me fëmijët që janë viktima të dhunës dhe të merret mbështetja adekuate psikologjike. Ndërsa në të njëjtën kohë është e nevojshme të punohet me fëmijët “ngacmues” për të parandaluar sjellje të tilla në të ardhmen. Ndaj apelojmë që është e një rëndësie të madhe organizimi i punëtorive të bashkëmoshatarëve në çdo shkollë të vendit, ku fëmijët do të fitojnë mjete dhe aftësi për njohjen dhe parandalimin e dhunës.

Është thelbësore, siç theksojnë ata, investimi i vazhdueshëm në zhvillimin personal dhe profesional të stafit mësimdhënës dhe shërbimeve profesionale në shkolla, në mënyrë që ata të fitojnë dhe zhvillojnë aftësi dhe kompetenca më të mëdha, të cilat do të kontribuonin në krijimin e një klime më të mirë shkollore.

Analitika apelon dhe vë në dukje urgjencën e parandalimit dhe trajtimit të dhunës së bashkëmoshatarëve si një fenomen negativ shoqëror./Zhurnal.mk

Related posts

Kapet duke vozitur 222 km në orë në autostradën Kumanovë-Veles

Xh M

Grubi: Njohja reciproke midis Kosovës dhe Serbisë sjell paqe në rajon

Redaksia

Xhaferi – Manja: Presim deri në Qershor të hiqet bllokada ndaj Maqedonisë

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More