Agjencia Zhurnal.mk.

382 arrestime në një aksion të bashkë-drejtuar nga Frontex kundër trafikantëve

Shkup, 4 Nëntor – Frontex, Agjencia Evropiane e Rojës Kufitare dhe Bregdetare, u bashkua me 28 vende, Europol, INTERPOL dhe Eurojust për të luftuar trafikun e drogës dhe armëve të zjarrit, kontrabandën e migrantëve dhe trafikimin e qenieve njerëzore.

 

Pothuajse 16 000 oficerë u përfshinë në operacionin, i njohur si Dita e Veprimit të Përbashkët (JAD) në Evropën Juglindore, që u zhvillua midis 26 dhe 29 tetorit, kryesisht në Ballkan dhe Evropën Juglindore. Operacioni u koordinua nga Spanja dhe Europol dhe bashkë-drejtuar nga Frontex. Ai ishte planifikuar bazuar në një qasje të udhëhequr nga inteligjenca dhe përfshinte kontrolle të intensifikuara në kufijtë e jashtëm të BE-së.

Në total, aktivitetet çuan në 382 arrestime të të dyshuarve, pjesa më e madhe e të cilëve me trafik droge, lehtësim të emigracionit të paligjshëm, mashtrim me dokumente dhe trafikim të armëve të zjarrit. Oficerët në terren zbuluan një sërë shkeljesh që lidhen me emigracion të paligjshëm dhe shkelje ligjore të lidhura me to, si mashtrimi i dokumenteve. Arrestimet dhe provat e gjetura kanë lejuar autoritetet e zbatimit të ligjit të fillojnë 130 hetime të reja. Janë sekuestruar 106 armë zjarri, si dhe 304 kg heroinë dhe 1.3 kg kokainë.

Frontex mbështeti aksionin në kuadrin e disa prej operacioneve të përbashkëta të vazhdueshme në kufijtë tokësorë dhe detarë, d.m.th. Operacioni i përbashkët Terra, që zhvillohet përgjatë kufijve lindorë të BE-së, Operacioni i Përbashkët në Moldavi dhe Operacione të ndryshme të Përbashkëta në Ballkanin Perëndimor. Për të lehtësuar bashkëpunimin, oficeri operativ i Frontex ishte i pranishëm në qendrën koordinuese, e pritur për herë të parë nga një vend i tretë, Mali i Zi.

Rruga ballkanike

Rruga ballkanike është e njohur për përdorimin e saj në një sërë zonash kriminale, duke përfshirë kontrabandën e migrantëve dhe trafikimin e armëve të zjarrit dhe drogës në BE. Grupet kriminale shumëkombëshe i marrin armët kryesisht nga vendet e Ballkanit Perëndimor. Armët e zjarrit më pas trafikohen në BE – kryesisht në Belgjikë, Francë, Gjermani, Spanjë dhe Holandë. Nga ana tjetër, rruga ballkanike është një pikë kyçe hyrëse për trafikantët e heroinës, ndërkohë që edhe trafikantët e kanabisit dhe kokainës përdorin këtë pikë kalimi.

Së bashku kundër krimit të organizuar

Aksioni u organizua nën EMPACT, Platforma Multidisiplinare Evropiane Kundër Kërcënimeve Kriminale. Kjo organizatë trajton kërcënimet më të rëndësishme që vijnë nga krimi i organizuar dhe i rëndë ndërkombëtar që prek BE-në. EMPACT forcon inteligjencën, bashkëpunimin strategjik dhe operacional ndërmjet autoriteteve kombëtare, institucioneve dhe organeve të BE-së dhe partnerëve ndërkombëtarë. EMPACT funksionon në cikle katërvjeçare duke u fokusuar në prioritetet e përbashkëta të krimit të BE-së. Lufta kundër trafikimit të qenieve njerëzore është një nga prioritetet për ciklin 2021-2025.

Pjesëmarrësit

Shtetet Anëtare të BE-së: Austria, Bullgaria, Kroacia, Danimarka, Franca, Gjermania, Greqia, Italia, Irlanda, Luksemburgu, Holanda, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia.

Vendet jo anëtare të BE-së: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia, Zvicra, Ukraina dhe Mbretëria e Bashkuar.

Agjencitë e BE-së dhe organizatat ndërkombëtare: Europol, INTERPOL, Eurojust, IPA/2019 kundër krimit të rëndë dhe të organizuar në Ballkanin Perëndimor, PCC-SEE, SEESAC, SELEC./frontex

Related posts

Kovaçevski: Rritja e ekonomisë këtë vit do të jetë mbi 4 për qind, masat ekonomike kanë dhënë rezultatet

D V

Bojkotohet mësimi nga nxënësit e kalsës së katërt në rajonin e Tetovës

N E

Nesër në mesnatë skadon afati për paraqitjen e kandidaturave

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More