Agjencia Zhurnal.mk.

15 Shoqata kërkojnë nga Qeveria që çdo fëmijë të mësojë edukimin seksual gjithëpërfshirës

Shkup, 15 shtator – Pesëmbëdhjetë shoqata relevante profesionale dhe organizata të shoqërisë civile, nënshkruese të Deklaratës “Me arsimim seksual për rini më të shëndoshë dhe më të sigurt” sot kërkuan nga Qeveria dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) angazhimet dhe kompetencat e dhëna, për të siguruar që çdo fëmijë në vend do të jetë në gjendje të gëzojë të drejtën e tij për arsimim gjithëpërfshirës seksual dhe të fitojë njohuritë, qëndrimet dhe aftësitë e duhura për të mbrojtur shëndetin, mirëqenien dhe dinjitetin e tyre.

 

Në konferencën e sotme për shtyp të organizuar nga HERA – Shoqata për Edukim dhe Kërkim Shëndetësor, u theksua nevoja e futjes së arsimimit seksual gjithëpërfshirës si lëndë zgjedhore për nxënësit e klasës së nëntë në arsimin fillor, bazuar në fakte shkencore dhe mjekësore dhe të përshtatshme për moshën fëmijëve, që është në përputhje me parimet e Konceptit të Arsimit Bazë për arsimin me ndjeshmëri gjinore dhe gjithëpërfshirës.

Drejtori ekzekutiv i HERA-s, Bojan Jovanovski, ndër të tjera theksoi se është e nevojshme organizimi dhe realizimi i fushatave informuese për ngritjen e vetëdijes publike për përfitimet shëndetësore, emocionale dhe sociale për fëmijët nga mësimi i arsimimit seksual gjithëpërfshirës, ​​si dhe investim të vazhdueshëm në njohuritë dhe aftësitë e mësuesve të shkollave fillore me qëllim të zbatimit efikas të lëndës zgjedhore të arsimimit seksual gjithëpërfshirës.

Sipas Slavica Gajdazis Knezheviq, drejtoreshë e Institutit për Martesa, Familje dhe Praktikë Sistemike – Alternativa, nëse të rriturit nuk u japin informacionin e duhur fëmijëve, do ta gjejnë aty ku i kanë në dispozicion dhe siç thotë ajo, këto janë keqinformime bazuar në deluzionet.

Profesorja e Fakultetit të Mjekësisë, Katarina Stavriq, në fjalimin e saj theksoi se pikërisht mjekët amë luajnë një rol kyç në shëndetin mendor të fëmijëve, sepse ata e monitorojnë zhvillimin e tyre që në moshë të re. Gjithashtu ajo thekson se synimi i tyre është që fëmijët që në moshë të vogël të informohen për shëndetin riprodhues seksual, i cili është pjesë e zakoneve të shëndetshme të popullatës.

Për Natasha Paviqeviq Stojmenovska, përfaqësuese e Shoqatës së Punëtorëve Socialë, është e rëndësishme që përmes edukimit gjithëpërfshirës seksual, fëmijët të marrin një mjet përmes të cilit ata do të inkurajohen dhe do të ndërgjegjësohen për shëndetin e tyre, por edhe do t’u japë atyre rrugën e tyre drejt “rriturisë”. përgjigjet në pyetjet që lindin gjatë periudhës së zhvillimit dhe vetëdijesimit.

Pas konferencës për shtyp mbahet konferenca nacionale me të njëjtën temë, në të cilën marrin pjesë përfaqësues të shoqatave profesionale dhe organizatave civile, partive politike dhe deputetëve, si dhe ambasadorë nga vendet e Bashkimit Evropian dhe nga rajoni evropian.

Related posts

MPB shpallë konkurs për pranimin e 600 policëve të rinj

Z.H

Moti sot i vranët dhe me reshje shiu

Z.H

Më në fund në Kuvend u erdhi radha gjykatësve të rinjë kushtetues, emrat ende të panjohur!

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More