Përgjysmohet eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi
Përgjysmohet eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi
ekonomi
ekonomi
Përgjysmohet eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi
Përgjysmohet eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi

Përgjysmohet eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi

Shkup, 17 shtator - Për shkak të plasmanit jo të realizuar të lakrës së freskët, është përgjysmuar eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi, ndërsa për një të katërtën është ulur plasmani i pemëve të Maqedonisë në gjysmëvjetorin e parë të vitit në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar.

Sipas Odës ekonomike Maqedoni-Rusi, për zvogëlimin e tillë të eksportit të Maqedonisë të pemëve dhe perimeve nuk ka kurrfarë arsye politike, por bëhet fjalë për gjetje të caktuar të kompanive vendore me konkurrencën e fuqishme në të cilën janë ekspozuar në këtë treg.

"Lajm i mirë është që nuk është ulur kërkesa e prodhimeve bujqësore të Maqedonisë nga ana e kompanive ruse. Këtë herë si pengesë paraqitet çmimi, sepse cilësia e prodhimeve tona asnjëherë nuk ishte kontestues për importuesit rusë", deklaroi kryetari i Odës Dejan Beshliev.

Në gjysmëvjetorin e parë të vitit, kompanitë e Maqedonisë në tregun rus kanë eksportuar perime në vlerë prej 5,7 milionë dollarë amerikanë, ndërsa pemë prej rreth 4,9 milionë dollarë.

Dymbëdhjetë kompani nga Maqedonia, prodhues dhe përpunues të pemëve dhe perimeve të freskëta deri më datën 20 të këtij muaji do t'i ekspozojnë prodhimet e tyre para vizitorëve të panairin më të madh ushqimor në Evropën Juglindor "Mir pitanie 2018" (WORLD FOOD 2018), që sot u hap në Moskë.

Pjesëmarrja është në organizim të Odës ekonomike Maqedoni-Rusi, ndërsa financiarisht e mbështet Ministria e Bujqësisë e Maqedonisë.

Maqedonia në këtë panair prezantohet me stendë kombëtare në 90 metra katrorë. Biznes-delegacioni i përbërë prej 25 personave e kryeson Beshliev. "Agrolozar" nga Strumica, "Vipro" dhe "Vitoria" nga Gjevgjelia, "Suna star" dhe "Rumko" nga Resnja, "Lars" nga Shtipi, "Krivogashtani promet" nga Prilepi, "Baga Fud" nga Manastiri, "Juniks", "Himaglion", "Konimeks" dhe "Vitalia" të gjithë nga Shkupi. Stendë të veçantë në panairin e Moskës ka kompania "Vitaminka" nga Prilepi, me kompanitë pjesëmarrëse.

Përveç eksportuesve më të mëdhenj të ushqimit në Federatën ruse, në këtë manifestim të panairit, tradicionalisht të pranishëm janë edhe ekspertë nga sfera e agrokompleksit, ndërsa këto ditë do të mbahen edhe tribuna, promovime dhe prezantime, që e bën këtë panair bursën më të madhe për ushqim në këtë pjesë të panairit.

Në "Ekspocentar" të Moskës ku mbahet panairi, ekspozohen 1.600 kompani nga 62 shtete. Mesatarisht ekspozimin e ushqimit e vizitojnë më shumë se 30.000 vizitorë nga 79 rajone në Rusi dhe 90 shtete tjera. Madje 25.000 vizitorë ose 84 për qind e vizitorëve ndikojnë në vendimmarrjen për blerjen e prodhimeve të prezantuara në stendat e panairit.

Biznes delegacioni i Maqedonisë në Moskë do të ketë vizitë edhe në "Shtëpinë e Maqedonisë" në qendrën afariste "Fud siti ku do të ketë bisedime me menaxhmentin e kompanisë të formuar për nxitje e eksportit të Maqedonisë në tregun rus. 

© ZHURNAL 17.09.2018, 16:26 | D.J. | 798 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."

 

Përgjysmohet eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi

Shkup, 17 shtator - Për shkak të plasmanit jo të realizuar të lakrës së freskët, është përgjysmuar eksporti i perimeve të Maqedonisë në Rusi, ndërsa për një të katërtën është ulur plasmani i pemëve të Maqedonisë në gjysmëvjetorin e parë të vitit në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar.

Sipas Odës ekonomike Maqedoni-Rusi, për zvogëlimin e tillë të eksportit të Maqedonisë të pemëve dhe perimeve nuk ka kurrfarë arsye politike, por bëhet fjalë për gjetje të caktuar të kompanive vendore me konkurrencën e fuqishme në të cilën janë ekspozuar në këtë treg.

"Lajm i mirë është që nuk është ulur kërkesa e prodhimeve bujqësore të Maqedonisë nga ana e kompanive ruse. Këtë herë si pengesë paraqitet çmimi, sepse cilësia e prodhimeve tona asnjëherë nuk ishte kontestues për importuesit rusë", deklaroi kryetari i Odës Dejan Beshliev.

Në gjysmëvjetorin e parë të vitit, kompanitë e Maqedonisë në tregun rus kanë eksportuar perime në vlerë prej 5,7 milionë dollarë amerikanë, ndërsa pemë prej rreth 4,9 milionë dollarë.

Dymbëdhjetë kompani nga Maqedonia, prodhues dhe përpunues të pemëve dhe perimeve të freskëta deri më datën 20 të këtij muaji do t'i ekspozojnë prodhimet e tyre para vizitorëve të panairin më të madh ushqimor në Evropën Juglindor "Mir pitanie 2018" (WORLD FOOD 2018), që sot u hap në Moskë.

Pjesëmarrja është në organizim të Odës ekonomike Maqedoni-Rusi, ndërsa financiarisht e mbështet Ministria e Bujqësisë e Maqedonisë.

Maqedonia në këtë panair prezantohet me stendë kombëtare në 90 metra katrorë. Biznes-delegacioni i përbërë prej 25 personave e kryeson Beshliev. "Agrolozar" nga Strumica, "Vipro" dhe "Vitoria" nga Gjevgjelia, "Suna star" dhe "Rumko" nga Resnja, "Lars" nga Shtipi, "Krivogashtani promet" nga Prilepi, "Baga Fud" nga Manastiri, "Juniks", "Himaglion", "Konimeks" dhe "Vitalia" të gjithë nga Shkupi. Stendë të veçantë në panairin e Moskës ka kompania "Vitaminka" nga Prilepi, me kompanitë pjesëmarrëse.

Përveç eksportuesve më të mëdhenj të ushqimit në Federatën ruse, në këtë manifestim të panairit, tradicionalisht të pranishëm janë edhe ekspertë nga sfera e agrokompleksit, ndërsa këto ditë do të mbahen edhe tribuna, promovime dhe prezantime, që e bën këtë panair bursën më të madhe për ushqim në këtë pjesë të panairit.

Në "Ekspocentar" të Moskës ku mbahet panairi, ekspozohen 1.600 kompani nga 62 shtete. Mesatarisht ekspozimin e ushqimit e vizitojnë më shumë se 30.000 vizitorë nga 79 rajone në Rusi dhe 90 shtete tjera. Madje 25.000 vizitorë ose 84 për qind e vizitorëve ndikojnë në vendimmarrjen për blerjen e prodhimeve të prezantuara në stendat e panairit.

Biznes delegacioni i Maqedonisë në Moskë do të ketë vizitë edhe në "Shtëpinë e Maqedonisë" në qendrën afariste "Fud siti ku do të ketë bisedime me menaxhmentin e kompanisë të formuar për nxitje e eksportit të Maqedonisë në tregun rus. 

© ZHURNAL 17.09.2018, 16:26 | D.J. | 828 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."