Mbështeten reformat në arsim, kërkohet përdorimi i abetares së unifikuar
maqedonia
Mbështeten reformat në arsim, kërkohet përdorimi i abetares së unifikuar

Mbështeten reformat në arsim, kërkohet përdorimi i abetares së unifikuar

Shkup, 19 janar - Reformat të cilat janë pjesë e debatit në sferën e arsimit fillor  përkrahen edhe nga LASH-i, mirëpo nga kjo organizatë bëjnë të ditur se ata nuk janë ftuar të marrin pjesë në Komisionet që do të vendosin për reformat.

Dardhishta kërkon nga MASH, që edhe përfaqësues nga ky organizëm të jetë i përfshirë nëpër komisionet punuese për reforma në arsimin fillor.

Sipas Kryetarit të LASH-it, kërkesa,  për të mos mbingarkuar nxënësit, kanë qenë të kahmotshme. Por sipas tij,  në shkolla  ka numër  të madh të nxënësve, andaj është pikpyetje se si do të relizohet pushimi prej 15 minutave. 

Dardhishta thotë se nevojitet gjithashtu që  klasat të pajisen edhe  me mjete mësimore  si bazë referuese për zhvillim bashkëkohor të procesit mësimor.

“Paralele me më pak se 20 nxënës se si e kanë menduar. Brenda klasën shkollat tona si objekte nuk kanë mësojtore të mjaftueshme për çdo shkollë, duhet edhe një shkollë tjetër pastaj mjetet mësimore, kushtet sepse nxënësit duhen të ulen të pushojnë dhe në vend të një mësonjtore duhet të kemi dy mësonjtore” – tha Kryetari i LASH it, Nuhi Dardhishta.

Vendimi që të mos jenë prioritare lëndët sipas Programit të Kembrixhit përkrahet nga LASH, perveç asaj qe kjo organizatë kërkon që abetarja të mësohet si më herët, kërkesë shtesë është që edhe Abetarja e unifikuar të përfshihet në kuadër të klasës së pare.

“Kur të bëhet përzgjedhja prej tre librave dhe të ndryshohet ligji për tekste shkollore do të jetë shumë më mire ne kërkuam që nga klasa e pare të mësohet edhe abetarja, sepse me programin e tanishëm mësohen disa shkronja në shqip dhe abe në maqedonisht” – u shpreh Kryetari i LASH it, Nuhi Dardhishta.

Ndërkohë nga MASH  bënë të ditur se kanë parashikuar zvogëlimin e numrit të nxënësve në klasa dhe kjo mbetet  për një faze të mëvonshme.

Në shtator parashihen pilot projekte në disa shkolla për klasën e pare dytë dhe tretë,  qëllimi i cilave do jetë të ulet mbingarkesa e nxënësve, të reduktohen testimet, të mos ketë më shumë se katër orë në ditë dhe të mos ketë detyra shtëpie.

Ndryshimet e parapara kanë për qëllim që planprogramet mësimore të jenë adekuate për moshën e nxënësve. 

© ZHURNAL 19.01.2018, 18:16 | D.J. | 3,232 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."