INSIDE Ligj ka, shteti nuk e zbaton, si pasojë rritet numri i Recidivistëve
maqedonia
INSIDE Ligj ka, shteti nuk e zbaton, si pasojë rritet numri i Recidivistëve

INSIDE Ligj ka, shteti nuk e zbaton, si pasojë rritet numri i Recidivistëve

Shkup, 19 janar - INSIDE vazhdon me misionin e saj për të zbardhur dhe trajtuar temat më të ndishme të shoqërisë, gjegjësishtë temat që është trajtuar në emisionin e fundit  e prek secilën qenie humane.

Kësaj radhe në INSIDE është trajtuar temën e recidivistëve dhe pedofilëve.

Roli institucional e sidomos mos respektimi i ligjeve është një e metë e  madhe shtetërore  e institucionale por në këtë të metë nuk përjashtohen edhe shoqëria civile, si dhe shoqëria në përgjithësi.

Ligji i fundit i sjellur së fundmi për amnesti nuk i ka përfshirë këtë kategori të dënuarve të cilët janë nëpër burgjet e Maqedonisë, mirëpo kjo nuk duhet të nënkutpohet që edhe kësaj grupe të shoqërisë të mos ju jepet ndihma adekuate, gjegjësishtë të trajtohen nga psikologë ose me medikamente, por edhe me fushata vetëdijësimi apo mënyra të tjera më moderne të cilat ekzistojnë në botën e përparuar dhe moderne.

Kushtet e këqija nëpër burgjet e stërngarkuara, dhe mos trajtimi adekuat i kësaj pjese të shoqërisë nënkupton që të njejtët pasi të kryejnë dënimin me burg, gjasat për ta ripërsëritur këtë vepër të rëndë janë të mëdha.

Mbi këto arsye shteti, institicuionet kompetente duhet të luajnë rol tepër të veçanët që edhe këtë pjesë të shoqërisë ta ndihmojnë, e në veçanti të repsektohen ligjet edhe sanksionuese që me ekspert të kësaj fushe të propozohet ndoshta edhe dënim më i ashpër por edhe të njejtëve të ju mundësohet ndihma e nevojshme që nëpërmjet programeve dhe ligjeve të cilat ndoshta duhet të plotësohen që  të njejtët të trajtohen në mënyrë efikase.

Vedije Ratkoceri profesoreshë universitare tregon për mënyrat e masave të cilat mund të shqiptohen në korniza ligjore dhe institucionale ku e njejta tregon që këto masa janë obligative.

Dy të dënuarit e intervistuar eksluzivisht për “INSIDE” thonë se veprën mizore nuk do ta përsërisin më, kurse njëri e ka përsëritur dy herë.

Psikologu Lulzim Murtezani jepë kritika drejt institicuoneve shtetërore, dhe kushtet e rënda në burgje ku mungojnë kushtet elementare, si dhe shpejgon këtë fenomen me një qasje të hollësishme dhe në mënyrë kronologjike.


Më poshtë e keni emisionin e plotë mbi temën në fjalë:

© ZHURNAL 19.01.2018, 14:20 | I.XH | 4,262 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."