DAP-i kërkon përsëri TVSH-në nga personat fizik
ekonomi
DAP-i kërkon përsëri TVSH-në nga personat fizik

DAP-i kërkon përsëri TVSH-në nga personat fizik

Shkup, 18 janar - Drejtoria e të ardhurave publike, ngjashëm si vitin e kaluar, iu imponoi detyrime personave fizik, që kanë realizuar të ardhura mbi një milion denarë që të regjistrohen si tatimpagues të TVSH-së. Afati i fundit për regjistrimin skadoi tri ditë më parë më 15 janar. Në këtë drejtim vitin e kaluar u bë bujë e madhe nga ekspertët, mbi atë nëse ekziston bazë ligjore për tatimin me TVSH për personat fizik. Në shpjegim, të publikuar në faqen e internetit DAP, thuhet se tatimpaguesit mund të jenë persona fizik dhe juridik që kryejnë veprimtari ekonomike.

"Në Qarkullimin e përgjithshëm të regjistrimit për qëllimet e TVSH-së, hyjnë të ardhurat e realizuara bazuar në kryerjen e veprimtarisë afariste, siç janë veprimtaritë e ekspertëve dhe drejtorët falimentues, të ardhurat nga bujqësia, të ardhurat në bazë të marrëveshjes kontraktuale, të ardhurat e gjeneruara nga dhënia me qira të objektit afarist, të ardhurat nga të drejtat e autorit dhe të drejtave të pronësisë industriale, të ardhurat në bazë të anëtarësimit në bord mbikëqyrës dhe ngjashëm", thuhet në kumtesën e Drejtorisë për të ardhura publike.

Në praktikë kjo do të thotë se çdokush që në bazë të këtyre arsyeve në vitin 2017 ka fituar më shumë se 16,200 euro ka pasur obligim deri më 15 janar të regjistrohet si tatimpagues i TVSH-së. Kështu këtë vit për të ardhurat e realizuara, përveç tatimit mbi të ardhurat personale, do të paguajnë TVSH-në prej 18 ose 5 për qind. Nga DAP kërkuam përgjigje sa persona fizik janë regjistruar si tatimpagues të TVSH-së, dhe nëse do të ketë dënime për ata që nuk e kanë përmbushur detyrimin, por nuk morëm përgjigje. Disa nga ekspertët që i kemi konsultuar thanë se në këtë mënyrë personat fizik vihen në një pozitë të pabarabartë në lidhje me kompanitë, sepse ata do të tatohen dyfish, edhe me tatimin personal edhe me TVSH. Gjithashtu theksuan se Ligji për TVSH askund nuk përcakton se çfarë është veprimtaria afariste. Supozimet janë se kjo është një mënyrë për të mbledhur më shumë para në arkën shtetërore. Sipas ligjit, gjobat për personat fizik që nuk do të regjistrohen si tatimpagues të TVSH-së, shkojnë nga 250 në 375 euro.

© ZHURNAL 18.01.2018, 16:34 | Xh.I. | 3,810 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."