BE dhe NATO do të ngelin "ëndërr" për Maqedoninë nëse nuk zgjidhen problemet kolektive të shqiptarëve
maqedonia
BE dhe NATO do të ngelin "ëndërr" për Maqedoninë nëse nuk zgjidhen problemet kolektive të shqiptarëve

BE dhe NATO do të ngelin "ëndërr" për Maqedoninë nëse nuk zgjidhen problemet kolektive të shqiptarëve

Shkup, 21 nëntor - Integrimi i brendshëm institucional i shqipëtarëve brenda vet shtetit tonë Maqedonisë, nënkupton implementimi i tërësishëm i Marëveshjes së Ohrit e cila marëveshje de fakto ende nuk ka gjetur zbatueshëmëri të tërësishme ashtu siç është paraparë dhe shkruar, thonë kështu analist politik për Zhurnal. 

"Kjo marëveshje, e cila ndaloi konfliktin e armatosur të 2001, erdhi si rezultat i kompromisit për të arritur barazi të plotë për shqiptarët si etnitet shtetformues në vend, pa diskriminuar dhe minoritet tjera që bashkëjetojnë me ne. Me integrim të brendshëm mendohet që të gjithë qytetarët të trajtohen të barabartë nga shteti dhe të padiskriminuar në asnjë nivel ashtu siç përcakton Kushtetuta. Personalisht mendoj se ky integrim ka shënuar ecje të mirë, por jo plotësishtë të mjaftueshëm ashtu siç parasheh MO. Ky integrim i brendëshëm, besoj se është një ndër parakushtet që i nevojitet vendit për këtë integrim të jashtëm që po përgatitet. Ata që kontribuan për arritjen e kompromisit në vitin 2001, ishin pikërishtë miqtë tanë ndërkombëtar si garantues të MO dhe si garantues se Maqedonia do arrijë të realizoj këtë integrim të brendshëm", thotë për Zhurnal, Hasim Murtezani, analist politik. 

Sipas tij, viti i ardhshëm 2018, ku pritet të jepen vlersimet dhe raportet pë ecurin dhe reformat që duhet të realizoj Maqedonia, do tregojë se Maqedonia a ka përfunduar fillimishtë integrimin dhe reformimin e brendëshëm, para se të kaloj në integrim të jashtëm dhe të bëhet vend anëtar i NATO-s dhe BE.

Nga ana tjetër, opinionisti Mirlind Xhemaili thekson se duke parë situatën në vend, shqiptarët të gjithë janë të interesuar për integrimet evropiane mirëpo shqiptarët në përgjithsi gabojnë, sepse mendojne se po të anëtarësohet vendi ynë në Bashkimin Evropian, do ti tejkalojnë shqiptarët të gjitha mosmarrveshjet në shtet. 

"Nga ana tjetër duket se Evropiant nuk janë edhe aq të interesuar, për zgjidhjen e çështjeve jetike të shqiptarëve ne Maqedoni siç janë: Gjuha Shqipe, të drejtat në vendimarrje, Ndarja e Drejt dhe Proporcionale e Buxhetit, punsimi i shqiptarëve për ta arritur përqindjen e punësimit që ju takon shqiptarëve në institucionet Shtetërore e shumë çështje tjera", thekson për Zhurnal, Mirlind Xhemaili, opinionist.

Sa i takon intergrimit Shtetëror, shton ai, qytetarët e Maqedonisë e në veçanti maqedonasit duhet një gjë ta kenë qartë, se pa mos u arritur të drejtat e shqiptarëve në shtet integrimi Evropian munt të mbetet vetem ëndër ne kokat e tyre, sepse pa mos u bërë shteti stabil në marrëdhëniet ndër-etnike në vend Evropa nuk pranon Maqeninë në Bashkimim Evropian.

© ZHURNAL 21.11.2017, 21:44 | D.J. | 2,707 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."